‘Povratnik’ najveći dobitnik priznanja u Londonu

Američki film ‘Povratnik’ najveći je dobitnik ovogodišnje dodjele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (Bafta), osvojivši na ceremoniji u Londonu tri glavne nagrade – za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolju glavnu mušku ulogu, kao i za najbolju fotografiju.

Glumac Leonardo DiCaprio nagrađen je za najboljeg glumca za ulogu čoveka napuštenog u divljini, a reditelj flma Alejandro González Iñárritu za najboljeg reditelja. Nagradu za najbolju fotografiju u tom filmu dobio je Emmanuel Lubezki.

Tako je ‘Povratnik’ osvojio tri od četiri glavne nagrade, a kako navodi BBC, i nije bilo neke ženske uloge u filmu da se takmiči za tu kategoriju, osim ako medvjed možda nije bio ženka.

Najbolja glavna ženska uloga dodijeljena je glumici Brie Larson za film ‘Soba’.

Iñárritu je svoju nagradu posvetio svojoj ženi s kojom ovog ponedjeljka slavi 24. godišnjicu braka i zahvalio se glavnom glumcu Leonardu DiCapriju.

“Leonardo, tvoj talent i posvećenost u ovom filmu oduzimaju dah”, rekao je Iñárritu.

On je preuzeo nagradu i za najbolji film i posebno odao počast Britancima za njihovu tradiciju u pravljenju filmova.

DiCaprio je, primajući svoju prvu nagradu Bafta, rekao da je počastvovan i da su na njega utjecali mnogi britanski glumci. Zahvalio je svojim kolegama u filmu, redatelju i posebno svojoj majci kojoj je danas rođendan.

Najbolja muška sporedna uloga otišla je Marku Rylanceu za ulogu sovjetskog agenta u trileru Stevena Spielberga ‘Most špijuna’, a najbolja ženska sporedna uloga dodeljena je Kate Winslet za rolu direktorke u Appleu u filmu ‘Steve Jobs’.

“Ovo je bila izvanredna godina za žene”, rekla je Winslet.

Za zvijezdu u usponu Bafta nagradu je dobio mladi glumac John Boyega za ulogu u flimu ‘Ratovi zvijezda – Buđenje sile’.

Najbolji originalni scenarij dobio je film “Pod lupom” (Spotlight), irska emigrantska saga “Bruklin” proglašena je za najbolji britanski film, a za najbolji film na stranom jeziku “Wild Tales”.

Smatra se da su britanske filmske nagrade dobar znak za uspjeh na holivudskoj dodjeli Oscara 28. februara.

Photo: Federalna

You must be logged in to post a comment Login