Kinezi ruše rekorde u filmskoj industriji

Krajem prošle godine i početkom ove, vidjeli smo obaranje svih mogućih filmskih rekorda (osim onog glavnog – film sa najvećom zaradom na svetu) od strane filma Star Wars: The Force Awakens”.

Taktički, Kina je ostavljena kao tržište na kojem se “Star Wars” prikazivao kasnije, možda kao drugi talas naleta publike u kina. Međutim, da Kina ipak preferira domaće proizvode, postalo je očigledno iz rezultata ostvarenja The Mermaid”, Stevena Chowa.

Od svoje premijere, 8. februara, do danas, film je zaradio više od 382 miliona dolara u kinima, samo u Kini, i tako postao najuspješniji film svih vremena najmnogoljudnije svjetske nacije.

Ovim je oboren rekord koji je držao, također, kineski film, Monster Hunt, dok je na trećem mjestu ostvarenje holivudske produkcije Fast & Furious 7”.

Steven Chow je, inače, publici poznat po svojim akcionim komedijama: Shaolin Soccer” i “Kung Fu Hustle. I ovo je, doduše, komedija, ali u manjim razmjerama. Film se bavi i temama zaštite životne sredine. Priča govori o sireni (Yun Lin) koja dobija zadatak od svog naroda da ubije biznismena (Deng Chao) čija kompanija zagađuje more i životnu sredinu i prijeti opstanku sirena i ostalih morskih bića. Zbrka nastaje kada se ubojica zaljubi u svoju metu.

Film je ovog vikenda imao svoju premijeru i u odabranim britanskim kinima, a vi pogledajte trailer.

Photo: Variety

You must be logged in to post a comment Login