Na jednostavan način ubrzajte vaš WINDOWS 10

Windows 10 po pitanju performansi zaista nema nekih većih problema. Nova generacija OS-a iz Redmonda se i na brojnim (pra)starim računarima “vrti” bolje od XP-a ili čak “sedmice”, ali stvari se ipak mogu optimizovati još malo, navodi David Nield sa stranice Gizmodo.

Ovaj korak je možda već poznat brojnim PC entuzijastima, a tiče se odlaska u Task Manager, i bacanja pogleda na Startup tab. Windows će analizirati koliko koji program koji se učitava s podizanjem sistema utiče na brzinu računara pa će korisniku pružiti mogućnost deaktivacije po potrebi. U slučaju da za neki od programa pri podizanju korisnik nije sasvim siguran šta radi – možda je stvar bolje ostaviti aktivnom.

Uklanjanje aplikacija bi se možda trebalo odrađivati u određenim periodima – a posebno nakon nadogradnje sistema. Na stranu što brojni programi iz “sedmice” i “osmice” i dalje rade na Windows 10 OS-u, korisnik može da olakša stvari uklanjanjem stvari koje su mjesecima skupljale virtualnu prašinu.

wind2

Background apps su već posebna priča.

Microsoft obožava svoje nativne univerzalne aplikacije, piše Nield, ali mnoge od njih vole da se pokrenu “u pozadini” i crpe resurse računara. Njihova deaktivacija je veoma zgodno rješenje – posebno ako se ne koriste. Dovoljno je otvoriti Start izbornik, odabrati Settings i zatim Privacy. U dnu liste se nalazi “Background Apps”, a klikom na to će se otvoriti sve aplikacije kojima je omogućen rad “u pozadini”.

Čišćenje diska je još jedna jednostavna radnja poznata iz ranijih izdanja Windows OS-a. Za “akciju” je dovoljno pritisnuti desni klik na neki od diskova u File Exploreru, odabrati Properties i zatim Disk Cleanup. Tu je moguće vidjeti sve detalje (šta se tačno briše), odabrati (ne)željeni materijal i izbrisati sve klikom miša.

Photo: Microsoft

You must be logged in to post a comment Login