Ginekolog Kolak: Ne osjećam se krivim

Ginekolog Nikola Kolak, prozvan za nestručno vođenje porođaja nakon kojeg je uslijedila smrt novorođene bebe Mateje Janković, u razgovoru za HRT odbacio je odgovornost za smrt novorođenčeta i optužbe da je nestručno vodio porođaj. Kaže kako bi opet postupio jednako.

Tvrdi kako je Mateju Janković prvi put vidio 30. siječnja, preuzimajući smjenu na odjelu. Pristupio joj je kao ženi s urednom trudnoćom, tvrdi, ali ne znajući da je začela medicinski pomognutom oplodnjom i da ima trombofiliju. Porođaj je, kaže, vođen prema pravilima struke i suvremene medicine, no bio je iznimno težak. Kaže kako se dijete porodilo uz pomoć vanjskog hvata. Pokazalo je kretnje i jedan udah. Međutim dijete dalje nije reagiralo i pristupilo se hitnoj reanimaciji koja nažalost nije uspjela.

Odluku da porođaj ne obavi carskim rezom donio je ipak, kaže, u sekundi. Do sada je porodio tisuće žena i ne smatra da je i u čemu pogriješio. “Ne osjećam odgovornost za smrt djeteta. Vodio sam porod po savjesti učinio sam najbolje što sam znao i procjenio u tom trenutku, jer na kraju krajeva – za to sam školovan. Već 15 godina sam ginekolog i nisam imao incidenata. Najbolje da o tome sudi struka”, kaže dr. Kolak.

“Nekome je potreban grublji kontakt”

“Nekome je potreban grublji kontakt, nekome nježniji, nekome samo zamolba. U svakom slučaju, bez suradnje rodilje ne možemo provesti porod bez većih problema”, kazao je pak u razgovoru za RTL. Što misli pod “grubljim kontaktom”, objasnio je dodatno: “Grublje ophođenje. Znači, povećanje koncentracije i suradnje kod rodilja. Žena mora roditi. Rodilja mora roditi. Ne može doktor roditi umjesto rodilje. Međutim, to se nekada tumači drugačije. Žao mi je ako moj način dovodi do toga, ali to je moj način”, kazao je.

Na intervju s doktorom Kolakom reagirala je i Mateja Janković, koja ne skriva ogorčenje zbog njegovih izjava.

“Nakon tri dana u bolnici nije izrazio sućut, nakon mjesec i pol dana nije izrazio sućut. Sad izražava sućut i svaljuje krivnju na primalje, na drugog doktora – znači samo on nije kriv. Ja ga nisam imenovala ni u jednom trenutku, ali su ga prepoznale druge žene, to je njegov problem”, izjavila je za HRT Mateja Janković.

Photo: HRT

You must be logged in to post a comment Login