Porezna uprava nije „legla“ na račune Elektroprivrede HZ HB

Porezna uprava nije „legla“ na račune Elektroprivrede HZ HB zbog sporne vodne naknade HNŽ-a

Primorani smo demantirati izjave Denisa Lasića premijera HNŽ izrečene na tiskovnoj konferenciji od 30. svibnja tekuće godine, po kojima je Porezna uprava Federacije BiH „legla“ na račune Elektroprivredi HZHB zbog neplaćanja vodne naknade prema spornom Zakonu o vodama HNŽ donesenom u lipnju prošle godine.

Naime, još uvijek je tijeku rješavanje žalbi Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede BiH u kojima osporavamo zakonsku osnova donošenja ovoga zakona, budući da po istom osnovu već plaćamo naknade sukladno važećem federalnome Zakonu o vodama.

Istina jeste da je županijska vodoprivredna inspekcija HNŽ-a temeljem naloga resornoga ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a izdala rješenja da se izvrši obračun i plaćanje županijske naknade od posebne važnosti za HNŽ-e na ime proizvedene električne energije.
Ova rješenja također nisu osnovana, a nije istina da federalna porezna uprava opteretila račune Elektroprivredi HZHB kako bi se izvršila naplata.

Naglašavamo kako ovo poduzeće sve svoje obveze izvršava bez obzira po kojemu osnovu nastaju i na koju se razinu vlasti odnose. Tako i prema županijama kada su u pitanju vodni resursi redovito plaćamo opću vodnu naknadu, doprinose za vodu – vodoprivredna naknada, te općinama naknade za hidroakumulacije.
Razumijemo probleme u HNŽ-u i pokušaj da se dođe do novih prihoda, no ovo nije pravi način, niti se ova sredstva mogu koristiti u svrhe koje u Vladi HNŽ-a navode (ako kojim slučajem i budu uplaćivana). Sa svoje strane, ova Elektroprivreda će poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganja protiv takvog postupanja.
Stoga pozivamo sve nadležne institucije da se aktivnije uključe u rješavanja nepotrebno izazvanog problema, te da izvrše nadzor nad trošenjem milijunskih iznosa sredstava koja godinama redovito plaćamo i čije je trošenje definirano aktualnim federalnim zakonskim propisima.

You must be logged in to post a comment Login