BiH: 15. veljače dan predaje aplikacije za pristup EU

Sarajevo – Sutra 15.02.2016. godine zvaničnici vlasti iz BiH predaju aplikaciju za pristup BiH Europskoj uniji. Nakon predaje aplikacije, u Sarajevo stiže knjiga sa 5000 pitanja.
(APLIKACIJA = provođenje u praksi, upotrebljavanje u praktične svrhe; primjena, uporaba).

bih_mehanizam_koordinacije

bih_mehanizam_koordinacije_ENTER_BA_MOSTAR
Tek nakon što zadužene službe i resori na nivoima BiH vlasti odgovore na pitanja, otvaraju se prva poglavlja sa novim zadatcima i pitanjima.
Pravni stručnjaci iz BiH, redom izjavljuju da BiH još nije riješila prvo staro pitanje Sedjić-Finci te pitanje popisa vojne imovine.

BANJA LUKA SUZDRŽANA I LJUTA

Samu proceduru predaje i izrade aplikacije ka pristupu, vlasti iz Banja Luke (RS) su odbacile. Predsjednica Valde RS Željka Cvijanović izjavila je da je ta aplikacija donesena na tajnoj sjednici.
Političari i funkcioneri iz stranke SNSD iz Banja Luke, nezadovoljni su ‘mehanizmom koordinacije’, misleći na sarjevsko-mostarske političare u vlasti. Iz SNSD-s najavljuju da će 15.02.2016. podnijeti zahtjev za smjenom Vijeća (Savjeta) minstara BiH.

ŠTA JE ZAPRAVO ‘MEHANIZAM KOORDINACIJE’

U danima krize u BiH, malo čitatelja a i novinara razumije pojam ‘mehanizam koordinacije’, tj. na što se odnose te riječi. EU dužnosnici su definirali mehanizam koordinacije kao zajednički i jedninstven stav svih BiH nivoa vlasti (i naroda, i nacionalnosti), prema pristupu ka EU.

Očito u BiH nemaju svi iste apetite.
Ne samo da će BiH vlasti i zakonodavstvo morati prihvatiti zakone EU, već će ih morati i implementirati u previzno zadanim terminima.

You must be logged in to post a comment Login