TOPIĆ: SVATKO SE TREBA SUOČITI SA SVOJOM PROŠLOŠĆU

MOSTAR – U organizaciji Fondacije “Fredich Ebert Stitfung” i C-Centra iz Mostara, u Mostaru je danas organizirana regionalna konferencija o kritičkoj kulturi sjećanja.

Voditeljica banjalučke kancelarije Fondacije Ebert Tanja Topić kazala je uoči konferencije kako ta fondacija već godinama radi na programu kulture sjećanja i suočavanja s prošlošću te da je ovo prvi put da se konferencija na ovu temu organizuju u Mostaru.

– Na konferenciji smo nastojali dovesti ljude iz svih dijelova BiH, predstavnike akademske zajednice, univerzitetske profesore te novinare jer nam je jedan od važnih segmenata u ovom programu kako mediji prate, odnosno kako se mediji suočavaju s prošlošću, kako mediji prenose osnovne poruke političkih struktura u javnost kada je riječ o suočavanju s prošlošću – kazala je Topić u izjavi za Fenu.

Ona je istakla kako se godinama u okviru ovog projekta bave istorijskim lomovima i pogledima na dešavanja iz 1914., 1918., 1941., 1945., 1992. godine kako bi našli neki najmanji zajednički imenitelj koji bi mogao doprinijeti gradnji jednog konstruktivnog društva i bolje budućnosti.

– Ne mislimo da ćemo riješiti sve one probleme koji opterećuju naše bh. društvo kada je riječ o suočavanju s prošlošću, da ćemo tri pogleda, tri istine, tri perspektive o onome što se dešavalo u zadnjem ratu na neki način anulirati, doći do jedne perspektive, već jednostavno želimo otvoriti dijalog, pokušati da se svako suoči sa “svojom” stranom dešavanja u proteklom ratu jer mislimo da je to pretpostavka i za izgradnju boljeg društva – naglasila je Topić.

Inače, današnja konferencija se održava u tri panela: “Prokletstvo kulture selektivnog sjećanja”, “Kako prestati sa (samo)viktimizacijom i transagresijom” i panel “Mediji u BiH i suočavanje s prošlošću”. Panele će moderirati: dr.sc. Mile Lasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja i Đorđe Tomić s Fakulteta političkih nauka iz Banja Luke.

izvor Fena.ba

foto DW.de

You must be logged in to post a comment Login