JOZIĆ: SIPA UPOZNATA O AKCIJI KOJU PROVODI AUSTRIJSKA POLICIJA

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) – Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) upoznata je o akciji austrijske policije koja se provodi protiv osoba osumnjičenih za regrutiranje ljudi, odnosno njihovo slanje na ratište u Siriji, potvrđeno je Agenciji Fena u SIPA-i.

Kako je u vezi s tim kazala v.d. portparola SIPA-e Kristina Jozić, ova je agencija u stalnom kontaktu s austrijskim policijskim službenicima.

Dodala je da u SIPA-i očekuju njihovu zvaničnu informaciju o rezultatima spomenute akcije.

Kako agencije prenose pozivajući se na policijske izvore, u Austriji je danas počela velika policijska operacija protiv osoba osumnjičenih da regrutiraju kandidate za “džihad” u Siriji.

Navodi se da je racija pokrenuta u stanovima, džamijama i drugim mjestima za molitvu u Beču, ali i u Grazu i Linzu, te da je glavni osumnjičeni u ovoj operaciji porijeklom iz BiH.

Prema podacima austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, oko 150 “džihadista” pokušalo je dosada napustiti Austriju da bi se borili u Siriji i Iraku. Polovina ih je porijeklom iz Čečenije. Oko 60 ih se vratilo u Austriju, a tridesetak je ubijeno u sukobima.

izvor Fena.ba

You must be logged in to post a comment Login