Stolac – Projekt LIFE i brže do dozvola

Stolac – Predstavljeni rezultati Projekta LIFE –

Lakše, brže i jeftinije do dozvola u Stocu –

Vrijeme čekanja na rješenje skraćeno za 68% u prosjeku; uspostavljen E-registar i predstavljen Investicijski profil Općine Stolac, pokrenut Gospodarski savjet, a rad s investitorima značajno unaprijeđen.
Stolac, 13. listopada 2018 – Općina Stolac uspostavila je bolji regulatorni okvir, koji će gospodarstvenicima omogućiti lakše, brže i jeftinije pribavljanje općinskih dozvola i rješenja. Cilj ovih promjena je povećanjegospodarskeaktivnosti i konkurentnost općine, rečeno je na svečanoj promociji rezultata Projekta LIFE, koji provodi Međunarodna financijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Detaljnom analizom provedenom u okviru projekta mapirano je 119 administrativnih postupaka kojima Općina uslužuje privatni sektor i građanstvo, a njih 115 ili 96,64% je unprijeđeno skraćivanjem rokova potrebnih za odgovor općinske administracije ili smanjenjem opsega za pokretanje administrativnog postupka ili umanjenja iznosa pristojbe i naknade koje Općina naplaćuje za njihovu provedbu.
Provedbom navedenih reformi općina je sada u mogućnosti u prosjeku rješavati zahtjeve stranaka u 68% kraćem roku u odnosu na stanje prije reforme, tako da će građani i gospodarstvenici, po uredno kompletiranom zahtjevu, građevnu dozvolu sada dobivati za 15 umjesto ranijih 60 dana. Također, ukinuta je opća pristojba za podnošenje zahtjeva Općini u iznosu 5 KM.

Uz podizanje transparentnosti rada, najvažnije postignuće reformi provedenih Projektom LIFE jeste uspostava E-registra koji će pomoći svakom investitoru i građaninu da na službenoj stranici Općine ili www.eregistar.badobije sve potrebne informacije o načinu na koji može pokrenuti proceduru te o tome koliko će trajati i koliko košta njezina provedba.

U cilju unapređenja sustava servisiranja investitora, uvedeno je načelo rada „sve na jednom mjestu“, gdje je Općina omogućila investitorima da na jednom mjestu dobiju sve informacije potrebne za realizaciju investicije u Stocu. Također, pripremljen je i Investicijski profil Stoca koji detaljno analizira investicijske mogućnosti, nudi pripremljene lokacije za investiranje, s opisanim potencijalima i konkurentskim prednostima, kao i informacije o potpori koju investitor može očekivati kod realizacije investicije. Investicijski profil dostupan je na https://www.stolac.gov.ba/index.php/dokumenti/category/44-investicijski-profil-opcina-stolac.

You must be logged in to post a comment Login