PRSTEN – Obilježena treća obljetnica Ogranka Kluba žena HNŽ

Obilježena treća obljetnica Ogranka Kluba žena HNŽ/K Udruge Bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten

Mostar – Ogranak Kluba žena Hercegovačko-neretvanske Županije Udruge Bosansko-hercegovačkih Hrvata „Prsten“ utemeljen je Odlukom UBHH „Prsten“ od 24. travnja 2020. godine, a prva skupština održana je 19. lipnja 2020. godine.

Kroz svoju organizaciju Ogranak Kluba žena HNŽ/K dijelom je zajednice, s posebnim naglaskom na aktivnosti donacija, edukacija, projekata kulture, potpore mladima i ženama. Članstvom u Ogranku zastupljene su žene iz svih gradova i općina HNŽ/K.

Treću obljetnicu rada žene Ogranka obilježile su edukacijom „Znanjem protiv raka dojke“ i humanitarnom akcijom za najmlađe donacijom neophodnog uređaja – aspiratora Službi za zdravstvenu zaštitu djece od 0-6 godina koja djeluje pri Domu zdravlja Mostar.

Okrugli stol „Znanjem protiv raka dojke“
Ogranak Kluba žena Hercegovačko-neretvanske Županije Udruge Bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten obilježio je 3. obljetnicu osnutka u hotelu Mostar kroz organizaciju Okruglog stola na temu: „Znanjem protiv raka dojke“ u svojstvu stalne teme za očuvanju zdravlja žena i obitelji 365 dana u godini.
Sudionicama su se obratili predavači panelisti na profesionalan, iskustveni i jednostavan ljudski način i to :
Doc. Dr. sc. Inga Marijanović – onkolog
Doc. Dr. sc. Vedran Markotić – radiolog
Dr. Marina Berberović – epidemiolog
Mag.peh.teh Nevena Ćorić- univ.spec.nutr.


Doc. Dr. sc. Inga Marijanović , onkolog koja je okupila stručni tim za okrugli stol i vodila panel istakla je: „Važno je provoditi mjere primarne prevencije kroz osvješćivanje, informiranje populacije o mogućnostima prevencije, definirati rizične skupine i pokrenuti program screeninga (probira) u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Cilj je usmjeren na održavanju zdravlja žena, smanjenju rizika, ranom otkrivanju i poboljšanju kvalitete života žena.“
Kazala je kako je Listopad je poznat kao mjesec borbe protiv raka dojke, ali kao i svaki mjesec u godini, kao što to radimo danas, zahvaljujući Vama, moramo misliti na ovo.

Različitim manifestacijama i aktivnostima nastojimo potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ove bolesti. Želja nas, zdravstvenih djelatnika je, upoznati kako se pravilno i redovito kontrolirati da bi se bolest prevenirala odnosno otkrila u ranoj fazi.
Broj pacijentica sa rakom dojke na Klinici za onkologiju se iz godine u godinu kontinuirano povećava, kao što se povećava uopće broj oboljelih od svih malignih bolesti kako u svijetu tako i kod nas. Stoga je važno informirati javnost o značaju preventivnih pregleda i uopće zdravog načina života.
Postotak izlječenja izravno korelira sa stadijem bolesti, odnosno kada je rak dojke otkriven, u ranoj ili kasnoj fazi bolesti. Manji tumor, nezahvaćenost limfnih čvorova te odsustvo udaljenih metastaza ujedno znače i niži stadij bolesti, odnosno bolje izglede za dugogodišnje preživljenje. U prvo navedenom možemo govoriti o izlječenju, dok kod uznapredovale bolesti imamo lošije ishode.
Rano otkrivanje raka dojki, uvođenje moderne ciljane i biološke terapije, rezultirali su dodatnim napretkom u liječenju ove bolesti.


Dr Marijanović je zaključila kako, na žalost još uvijek nedovoljan broj žena odlazi na redovite preglede.


Dr. Vedran Markotić je u prvom dijelu predavanja prezentirao rad Kliničkoga zavoda za radiologiju SKB Mostar u proteklih 18 mjeseci vezano za dijagnostiku bolesti dojke. Istaknuo je nekoliko bitnih podataka, a od koji se izdvajaju: edukacija mladih liječnika specijalista i specijalizanata koji će se usmjeriti na uže područje rada u svezi s dijagnostikom dojke, suradnju s KBC Split te školama koje se bave dijagnostikom dojke u Hrvatskoj i Srbiji, povećanjem broja termina za MR pretrage i održavanjem listi narudžbi u najkraćem mogućem vremenskom intervalu, unaprjeđenju programa intervencijskih procedura (biopsije i punkcije), plan budućeg razvoja s realizacijom stereotaksijskih biopsija čime bi SKB Mostar zaokružio cjelokupan proces dijagnostičke obrade pacijentica s bolesti dojke. Naglašeno je kako je SKB Mostar tercijarna zdravstvena ustanova te da pruža trenutno skoro sve dostupne dijagnostičke modalitete iz ovog segmenta rada zdravstvenog sustava, a da se onaj dio koji se tiče screening pregleda i redovnih kontrola pacijentica koje ne zahtijevaju tercijarnu zdravstvenu skrb može realizirati u ustanovama koje pružaju primarnu i sekundardnu razinu zdravstvene skrbi. Na kraju prvog dijela, posebno je istaknuo kako Klinički zavod za radiologiju u suradnji s mnogim centrima u regiji ali i šire polako polako, ali sigurno postaje važan edukacijski centar i rasadnik kvalitetnog mladog zdravstvenog kadra.
U drugom dijelu predavanja dr Markotić ukazao je na važnost redovnih mamografskih i ultrazvučnih pregleda dojki, posebno za žene koje imaju povećan rizik te naglasio kako je bitno ove preglede raditi na godišnjoj ili dvogodišnjoj razini. Dr Markotić pohvalio je rad organizatora i sve prisutne uputio da lobiraju na svim razinama vlasti te da se stvori kritična masa i dovoljan pritisak kako bi konačno dobili entitetsku ili nacionalnu strategiju koja će se implementirati u svrhu smanjenja broja oboljelih, smanjenja stope smrtnosti te ranog otkrivanja karcinoma dojke (što važi i za ostale tipove karcinoma).


Na koncu dr Markotić je najavio kako će III.radiološki simpozij u Mostar koji je planiran na jesen 2024.g. biti upravo na temu dijagnostike bolesti dojke te izrazio želju da se i Ogranak žena HNŽ/K Prstena uključi u organizaciju i realizaciju samog simpozija.

Dr. Marina Berberović, epidemiolog prezentirala je podatke Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji pokazuju kako je rak dojke najčešća vrsta raka i najčešći uzrok smrti od raka kod žena diljem svijeta. U ukupnom broju umrlih rak dojke je 2020. i 2021. godine na prvom mjestu uzroka smrti od raka kod žena.


Dr Berberović je kazala kako se rak dojke najčešće javlja kod žena u dobi iznad 50 godina, a ukoliko se otkrije u ranom stadiju postotak izlječenja je značajno veći.

Mag. peh. teh. Nevena Ćorić ukazala je na važnost mediteranske prehrane koja predstavlja zlatni standard u prevenciji različitih kroničnih nezaraznih bolesti, između ostalog i različitih vrsta karcinoma.
Inače, mediteranska prehrana koja nam je dostupna, predstavlja konzumaciju sto vise povrća, sjemenki, mahunarki, voća, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja, ribe, te umjerene konzumacije mliječnih proizvoda i mesa. U prevenciji pravilna prehrana bi trebala predstavljati izvor svih osnovnih makronutrijenata te vitamina i minerala, a suplementaciju provoditi sukladno stanju, dijagnozi i deficitu pojedinih nutrijenata i to isključivo u konzultaciji sa specijalistom.

Predsjednica Ogranka Marina Deronjić je zaključila kako sukladno humanitarnom djelovanju Ogranka, ovu obljetnicu obilježavamo i predajom aspiratora kupljenog donacijama članica i simpatizerki Službi za zdravstvenu zaštitu djece od 0-6 godina pri Domu zdravlja Mostar.

U ime Ogranka, zahvalila je članicama, kolegicama, simpatizerkama i svima koji volonterski sudjeluju u realizacijii svih programa i akcija te panelistima koji su izdvojili svoje vrijeme za educiraju i skrenu pozornost na opaku bolest o kojoj se ne smije govoriti samo u mjesecu listopadu, nego tijekom čitave godine.

You must be logged in to post a comment Login