Obama: Rusija stoji sama

EU i SAD nastavljaju koordiniranu politiku s ciljem stabilizacije Ukrajine ali i izolacije Rusije. Washington i Bruxelles nastavljaju i s produbljivanjem bilateralne ekonomske suradnje – piše njemački DW.de.

Suradnja EU-a i SAD-a na području mira i sigurnosti, teme o kojima je predsjednik SAD-a Barack Obama razgovarao s europskim predstavnicima tijekom svoje prve posjete sjedištu EU-a, bile su i trgovina i investicija, osiguravanje energetske sigurnosti te borba protiv klimatskih promjena.

“Europa je najbliži partner SAD-a, a svijet je sigurnije i pravednije mjesto kada SAD i EU stoje rame uz rame“, poručio je predsjednik Barack Obama tijekom obraćanja novinarima u Vijeću EU-a u Bruxellesu.

Predsjednik SAD-a i njegovi domaćini predsjednik Vijeća EU-a, Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, naglasili su da Washington i Bruxelles imaju koordinirane pozicije kada je riječ o situaciji u Ukrajini, koje se zasnivaju kako na stabilizaciji ukrajinske sigurnosti i ekonomije, tako i na izolaciji Rusije zbog njezinih akcija. Najviši europski zastupnici aneksiju Krima su nazvali “sramotom 21-tog stoljeća koju neće priznati”, i najavili ekonomske sankcije protiv Rusije ukoliko poduzme dalje korake u pravcu destabilizacije Ukrajine.

“Rusija stoji sama ”, poručio je predsjednika SAD-a, Barack Obama, naglasivši da su u tom stavu ujedinjene i zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a, EU-a, NATO-a i G7. “Postoji način kako kroz diplomatske razgovore može doći do deeskalacije situacije. U suprotnom, ukoliko Rusija nastavi istim putem kao do sad sankcije će se pojačati a izolacija biti još dublja“, upozorio je Obama.

Barroso, Obama i Rompuy u Bruxellesu

 

Barroso, Obama i Rompuy u Bruxellesu

 

U službenim zaključcima sastanka EU-a i SAD-a, kada su u pitanju vanjska politika i regionalna suradnja, Bruxelles i Washington još jednom su izrazili zajedničku zabrinutost i zbog „političkog i ekonomskog zastoja“ u BiH i potvrdili spremnost da zemlji pomognu na putu euroatlantskih integracija.

 

Stvaranje zone slobodne trgovine između EU-a i SAD-a

 

Osim suradnje na vanjskopolitičkom planu, EU i SAD posebanu pažnju poklanjaju svojim ekonomskim odnosima.„Svakoga dana trgovinska razmjena između zemalja s obje strane Atlantika iznosi 2,2 miljarde eura“ izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. SAD i EU, koje su međusobno najveći trgovinski partneri na svjetskom tržištu, rade na daljem širenju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP). Prošle godine Washington i Bruxelles su započeli razgovore o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine, koja bi, ako se realizira, bila najveća takve vrste u svijetu.

 

„Vjerujem da bi novim zamahom u ovom partnerstvu ekonomije i EU i SAD dobile značajnu injekciju dinamizma. One bi čak i povećale i potencijalni rast, ne samo u velikim kompanijama, već i u srednjim i malim poduzećima a boljitak bi se, kroz otvaranje novih radnih mjesta sa obje strene Atlantika, osjetio i u domovima građana. Danas smo samo na najvišoj razini potvrdili našu posvećenost da to i ostvarimo, radi nas, ali i globalne ekonomije“, poručio je predsjednik Europske komisije Barroso.

Vladimir Putin

 

Vladimir Putin

 

Kako smanjiti energetsku ovisnost EU-a od Rusije?

 

Energetska sigurnost i smanjenje ovisnosti EU-a od energenata iz Rusije bila je još jedna od važnih tema u razgovorima europskih zastupnika s američkim predsjednikom. Obama je u Bruxellesu naglasio kako bi zona slobodne trgovine u mnogome olakšala izvoz priorodnog plina iz SAD-a u EU, ali i poručio EU da ona mora sagledati i vlastite rezerve i alternativne izvore energenata. EU je do sada uglavnom uvozila plin iz Rusije, dok je 40 posto ukupne količne plina za EU prolazilo kroz Ukrajinu.

 

“Novonastala situacija je zapravo poziv na buđenje Europi da krene u razmatranje vlastite politike energetske sigurnosti”, poručeno je u Bruxellesu. U Sjedinjenim Američkim Državama, došlo je do povećane proizvodnje plina zahvaljujući esploataciji škriljaca. Za sada SAD nije u velikim količinama odobravala izvoz plina. Veći izvoz značio bi i porast cijena energenata na domaćem tržištu, ali i porast geoplitičke pozicije SAD-a.

 

Poslije radnog ručka sa predstavnicima Vijeća EU-a i Europske komisije, američki predsjednik sastao se s glavnim tajnikom NATO saveza, Andersom Fogh Rasmussenom. Obama upozorio na smanjenje budžeta namjenjenog vojnim snagama u nekim od članica NATO saveza i dodao da situacija u Ukrajini podsjeća na činjenicu da “sloboda nije besplatna” i da se moraju osigurati sredstva za opremu, osoblje i njihov trening. U Bruxellesu je poručeno i da, za sada, ne postoje planovi za širenje NATO-a kada su u pitanju Gruzija ili Ukrajina, što se posebno odnosi na “složene odnose Kijeva s Rusijom”, poručio je američki predsjednik.

 

You must be logged in to post a comment Login