Zastrašivanje novinara je neprihvatljivo – BiH treba slobodne i odgovorne medije

Komentirajući postavljanje postera na kojima se nalazi lik novinarke Dnevnog avaza jučer u Sarajevu, glanogovornik Delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie je izjavio:

“Osuđujemo sve pokušaje zastrašivanja novinara ili medijskih kuća i podržavamo pozive za istraživanje takvih akcija od strane nadležnih vlasti. Neprihvatljivo je da novinari budu meta takvih kampanja. Pozivamo sve snage u društvu i građane da podrže maksimalno poštovanje novinarske profesije. Ovo nije prvi takav incident u BiH ove godine i u tom pogledu zemlja bi trebala paziti na svoj međunarodni ugled.

Istovremeno, ističemo potrebu da se novinari i medijske kuće pridržavaju najvećeg nivoa profesionalne etike te da osiguraju da rade u skladu sa zakonom. Bosna i Hercegovina treba odgovorne medije.

 

Ako ne postoje slobodni mediji, građani su uskraćeni za balansirane, činjenično točne i pouzdane informacije. Slobodni mediji grade demokraciju i efikasne institucije. Iz tog razloga, slobodni mediji nisu nešto o čemu EU pregovara. Oni su preduvjet za slobodu izražavanja te, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, sastavni dio puta ka članstvu EU. To je razlog zbog kojeg je Europska komisija nedavno predstavila Smjernice za našu podršku slobodi medija i medijskom integritetu u zemljama proširenja.”

 

Napomena:

 

Smjernice se mogu pronaći na: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/press_corner/elarg-guidelines-for-media-freedom-and-integrity_210214.pdf

www.ceppei.ba

You must be logged in to post a comment Login