Neum: Počela priprema za turističku sezonu

Neum – Počela priprema za turističku sezonuTurizam i njegove komplementarne djelatnosti su osnovna grana gospodarstva i razvoja općine Neum od koje većina građana Neuma i živi. Nepobitna je važnost turizma za Neum i njegove stanovnike, ali je činjenica da i za dobre rezultate u turizmu potrebno dosta rada, reda i ulaganja.

neum_by_enter_ba.jpg
Kako bi predstojeća turistička sezona 2016. bila što uspješnija, održan je radni sastanak na temu pripreme za turističku sezonu, na kojem su sudjelovali predstavnici Općine Neum, na čelu sa načelnikom dr. Živkom Matuškom , predsjednik OV Neum Mirko Pavlović, ravnatelj TZ HNŽ Andrija Krešić , predstavnici neumskih hotela, te javnih poduzeća, i načelnik PS Neum Davor Barić.

Sastanak je održan u srijedu, u hotelu Sunce u Neumu, a cilj sastanka je pravovremeno dobivanje informacija, primjedbi i prijedloga kako bi se moglo na vrijeme djelovati za što uspješniju turističku sezonu u 2016. „Turistička sezona 2015. je bila izuzetno uspješna po ostvarenom broju noćenja, no siguran sam da možemo i više i bolje kada svatko izvršava svoje obveze.

Za dobrobit svih nas, smatram da je sada vrijeme da iznesemo konkretne primjedbe i prijedloge kako bi pravovremeno mogli djelovati za što uspješniju turističku sezonu u 2016., te kako bi i turistički djelatnici i posebno naši gosti bili zadovoljni.“- kazao je dr. Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

Prometna izoliranost Neum od ostatka države kronični je problem za razvoj turizma, jer postojeća stara cesta preko Svitave ne omogućuje normalno prometovanje posebno za turističke autobuse tokom gužvi u vrijeme turističke sezone u Neumu. Iako je od Ministarstva prometa i komunikacija FBiH najavljena izgradnja dionice ceste Babin Do – Broćanac u proljeće 2016.-e, pitanje je kada će toliko neophodna i dugo očekivana nova magistralna cesta Neum- Stolac biti završena. Po pitanju lošeg stanja pojedinih neumskih gradskih cesta, istaknuto je kako je Općina pripremila projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju Ulice kralja Tomislava koja izravno povezuje Jadransku magistralu sa obalom. Također, predviđena je izrada idejnog rješenja za uređenje užeg obalnog pojasa, točnije Ulice dr. Franje Tuđmana .

Kako bi se Neum razvijao i dalje kao prepoznatljiva turistička destinacija, nije dovoljno samo „krpati rupe“ i održavati postojeće stanje, već je potrebno konstantno ulagati i uređivati sve čimbenike koji utječu na turizam, a samim time i na kvalitetu života lokalnog stanovništva. Proračun Općine ne raspolaže sa sredstvima za velike infrastrukturne radove, te je po tom pitanju Neumu potrebna financijska pomoć i ulaganje od viših razina vlasti, jer upravo od neumskog turizma prihode ostvaruje i Županija i Federacija.

Jedan od gorućih problema općine, koji može ugroziti turističku sezonu, jeste i vodoopskrba. Naime, dosadašnji vodovod od Gabele preko Hutova do Neuma ostvaruje prevelike troškove električne energije, konstantna pucanje starih i dotrajalih cijevi te samim time velika ulaganja u zamjenu starih cijevi sa novim i velike gubitke vode. „Zbog prevelikog opterećenja u ljetnim mjesecima, pitanje je hoće li dosadašnji vodoopskrbni sustav izdržati i do kada. „– ističu iz JP Komunalno Neum. Jedino rješenje je izgradnja cjevovoda i puštanje u vodovodni sustav izvorište Blace, koje se nalazi na području općine, i koje ima vrhunski kvalitet i kvantitet vode. Izgradnja vodovoda Blace je prioritet, i gdje je također problem financijske prirode, ali i hitno rješavanje imovinsko – pravnih odnosa.

Po izvještaju i broju kaznenih djela, Neum se može smatrati sigurnom destinacijom za stanovanje, ali i za godišnji odmor. Načelnik PS Neum, Davor Barić kazao je kako je stopa kriminala smanjena u odnosu na prošle godine, te da u 2015.-oj godini nije bilo težih kaznenih djela.

Na sastanku se raspravljalo i o kulturnim manifestacijama tokom turističke sezone u Neumu, hortikulturnom uređenju grada, čistoći, produženju trajanja turističke sezone i drugom.
vrelo: neum.ba
foto: enter.ba

You must be logged in to post a comment Login