Berkovići: Plan i san za novu destilariju eteričnog ulja

Berkovići – U Berkovićima planirau napraviti destilariju za ljekovito bilje. Takodjer planiraju na 200 hektara zasaditi ljekovito bilje
Općina Berkovići počela je pregovore s Kanadskim investicionim fondom o otvaranju destilerije eteričnih ulja i zakupu poljoprivrednih površina za proizvodnju i preradu smilja i drugog ljekovitog bilja.

Kanađani partneri

– Za sada postoje konkretni sporazumi i mi smo već neke površine dali pod zakup i zaposlili određeni broj ljudi. Radi se o mnogo većem projektu, konkretno od nekih 200 hektara, gdje bi se zasadilo smilje, a onda pokretanjem destilerije, proizvodila eterična ulja i izvozila na inostrana tržišta – navodi Nenad Abramović načelnik opštine Berkovići.

imortelle_Dodaje da se na području opštine Berkovići proizvodnjom smilja za sada bavi nekoliko individualnih proizvođača.

– Našim poljoprivrednicima, kojima nedostaje poljoprivrednih površina za proizvodnju ljekovitog bilja, mi smo spremni da izađemo ususret i damo im u zakup zemljište. Ono najvažnije što bi se desilo ovdje u budućnosti jeste otvaranje pogona destilerije za preradu tog ljekovitog bilja. Nije još ništa zvanično, ali ja se nadam da smo na dobrom putu da to završimo – istaknuo je Abramović.

U Kanadskom investicionom fondu navode da s načelnikom Abramovićem imaju odličnu saradnju te ambiciozne planove za budućnost, pogotovo na polju agrokulture, ali i drugih projekata koji se ukažu.

Veliki planovi

Oni kažu da su se odlučili za Berkoviće nakon što su saznali da je smilje iz Hercegovine najkvalitetnije, a planiraju da ulažu i u druge poljoprivredne kulture, kao što je, recimo, šipak te u zdravstvo i električnu energiju. vrelo: avaz.ba

You must be logged in to post a comment Login