Kosovo uvelo vize za građane BiH

kosovo_bih_vizeBiH unatoč pozivima od strane kosovskih vlasti nije ukinula vize za građane Kosova, sada iz Kosova dolazi protumjera – Kosovo uvodi vize BiH gađanima.

Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoqaj ranije je izjavio da će, ako BiH do 15. siječnja ne ukine vizni režim za građane Kosova, Priština postupiti recipročno i uvesti vize za građane BiH. „Tijekom ovih šest godina vlasti u Sarajevu su se pokazale neodgovornim prema Kosovu i njegovim građanima, koji su aplicirali za vize pod vrlo teškim uvjetima da bi slobodno putovali u BiH. Ovo nije u duhu regionalne suradnje koju imamo s drugim zemljama“, napisao je krajem prošle godine na svom Facebook-profilu Enver Hoqaj.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da ovakva odluka ne predstavlja iznenađenje. „Da vam pravo kažem, ovo je pomalo i očekivana odluka, jer BiH tu treba napraviti neki iskorak i radi odnosa s Kosovom i radi naših privrednika koji imaju poslovne veze s Kosovom. Nadam se da ćemo te stvari ubrzano rješavati“, rekao je Izetbegović.

Komplicirane procedure za dobivanje viza

Građani Kosova su do 2010. godine u BiH mogli ući samo uz posebno odobrenje Vijeća ministara BiH, i to ako je procijenjeno da je njihov dolazak od interesa za BiH. Ta je praksa promijenjena na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH tako da Kosovari za bosansko-hercegovačke vize, koje se izdaju na posebnim papirima, mogu aplicirati u Ambasadama BiH u Skopju, Beogradu ili Podgorici. Nakon što je Kosovo u srijedu (22.1.) uvelo recipročnu mjeru, građani BiH koji žele putovati na Kosovo prvo će morati u Tiranu, u Ambasadu Republike Kosovo, gdje će ih viza koštati 40 eura.

Stručnjaci tvrde kako će uvođenje viza za bosansko-hercegovačke građane izravno utjecati na trgovinsku razmjenu između BiH i Kosova, jer je Kosovo jedna od rijetkih zemalja s kojom BiH ima pozitivnu trgovinsku bilancu. Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović kaže da je Vijeće ministara BiH razmatralo prijedlog prema kojem bi BiH postupila poput drugih europskih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ali priznaju putne isprave ove zemlje. Prijedlog je potom upućen Predsjedništvu BiH.

Zbog politike trpi ekonomija

„S Kosovom treba napraviti određene administrativne aranžmane koji neće prejudicirati priznanje, odnosno status Kosova. BiH godišnje na Kosovo izvozi robe u vrijednosti od sedamdeset do osamdeset milijuna eura. Javnost u BiH pri tome mora znati da robu na Kosovo jednako izvoze kako tvrtke iz Federacije, tako i tvrtke iz Republike Srpske. To su ekonomski interesi koje treba uzeti u obzir. Ako Predsjedništvo usvoji prijedlog da i BiH prizna putne isprave Kosova, mislim da ćemo relaksirati situaciju“, rekao je Kapetanović za BHRT.

Odluka kosovske Vlade da uvede vize za građane BiH, pored privrednika, najviše će pogoditi bosansko-hercegovačke državljane podrijetlom s Kosova, smatra predsjednik Zajednice Albanaca u BiH Muharem Zejnullahu. „Naša rodbina i prijatelji s Kosova imaju velike probleme pri dolasku u BiH jer ova zemlja, osim što ne priznaje putne isprave Kosova, za Kosovare traži i posebne vize. Sada Kosovo uvodi recipročnu mjeru tako da ćemo i mi iz BiH, koji nemamo druge dokumente osim bosanskohercegovačkih, imati probleme pri odlasku na Kosovo. Kosovska Vlada je najavila ove mjere, ali u BiH na žalost nije bilo odgovarajuće reakcije“, kaže Zejnullahu za Deutsche Welle.

Zbog protivljenja srpskih predstavnika u institucijama vlasti, BiH još nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu. A neki analitičari smatraju da je BiH i ranije bila „kolateralna šteta odnosa Beograda i Prištine“ i da neriješeni politički odnosi u regiji i danas ugrožavaju ekonomske procese.
DW.DE i enter.ba

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply