Zbog koksa: Aluminij mjesečno u minus 300.000 KM

Štetni ugovori hercegovačkog diva: Aluminij svaki mjesec gubi 300.000 KM piše sarajevsko Oslobođenje.
Aluminij d.d. Mostar zbog nekvalitetnog koksa rumunjskog porijekla, koji kupuje od firme Primorka d.o.o. Široki Brijeg, svaki mjesec gubi preko 300.000 maraka, razvidno je iz analize urađene za unutarnje potrebe ove hercegovačke kompanije do koje je došlo Oslobođenje.

Naime, Aluminij posljednja tri kvartala koks nabavlja preko Primorke, i to po cijeni od 447 dolara po toni, iako je to na natječaju bila najnepovoljnija ponuda. Primjerice, rusko-estonska firma KBS Ltd. je nudila Aluminiju koks za 260 dolara po toni. Prije Primorke, Aluminij je koks kupovao od američke firme Rain CII, ali prema toj firmi je napravljen dug, te se vodstvo odlučilo za ugovor s Primorkom.

Oslobođenje je, pak, u posjedu posljednjeg potpisanog ugovora za isporuku koksa koji su potpisali Ivan Primorac, direktor Primorke, i Željko Kordić, bivši generalni direktor Aluminija. Prema tom ugovoru, Aluminij se obvezuje kupiti 10.000 tona kalciniranog naftnog koksa za period od 15. travnja do 30. lipnja, a Primorka se obvezala isporučivati 1.000 tona koksa tjedno, i to po cijeni od 447 dolara po toni.

You must be logged in to post a comment Login