Klaster program izvrsnosti

U okviru Programa COSME objavljen je poziv Klaster program izvrsnosti, rok za dostavljanje prijedloga projekata je 16. lipanj 2015. godine.

Cilj ovog poziva je promovirati klaster izvrsnosti u zemljama Europske unije za dobrobit europskih malih i srednjih poduzeća uključenih u klastere. Ova akcija će pomoći klasterskim organizacijama, poslovnim mrežama i njihovim menadžerima za pružanje kvalitetne usluge za mala i srednja poduzeća u različitim područjima, uključujući i pristup na stranim tržištima. Zainteresirane klasterske organizacije i poslovne mreže trebaju biti angažirane za strateško industrijsku suradnju po zajedničkom lancu vrijednosti ili na transnacionalnom projektu u svakom proizvodnom ili uslužnom sektoru, te se suočavaju s nekim zajedničkim izazovima poput:
Poboljšanje svoje prakse upravljanja, kao i njihove tržišne/konkurentne prednosti ili vrijednosti lanca analitičke sposobnosti,
Osiguranje kvalitetne usluge svojim malim i srednjim poduzećima, posebno za integraciju kreativnosti u svoje poslovanje, olakšavanje internacionalizacije malih i srednjih poduzeća.
Specifični izazov:

Opći cilj ovog poziva za podnošenje prijedloga je jačanje klastera izvrsnosti upravljanja u EU kao način da se osigura više profesionalne poslovne usluge za mala i srednja poduzeća kroz europske klastere, čime će se doprinijeti razvoju više svjetske klase klastera u EU.

Očekivani učinak:

Širenje rezultata projekta, tako da su ostale lokalne klasterske organizacije i poslovne mreže svijesne prednosti izvrsnosti pristupa upravljanju klastera,
Razvoj mjerljivih indikatora za procjenu utjecaja na rad na projektu u klasterskim organizacijama,
Izvješće o radu klastera izvrsnosti nakon završetka projekta koji na lokalnoj, regionalnoj ili europskoj razini mogu koristiti potporu budućih aktivnosti u ovom području.
Izvor: http://goo.gl/WI1VOF

You must be logged in to post a comment Login