Hakeri pokušali ukrasti milijardu dolara iz banke

PRAVOPISNA pogreška u online bankovnom transferu spriječila je krađu od skoro milijardu dolara prošlog mjeseca, piše Reuters.

Bankarski službenici otkrili su kako su hakeri, koji su upali u sustav središnje banke Bangladeša, ukrali odobrenja za odobravanje isplata. Nakon toga su od banke Federalne rezerve New Yorka putem četrdesetak zahtjeva za prebacivanje novca pokušali prebaciti sredstva iz središnje banke Bangladeša na račune na Filipinima i u Šri Lanci, otkrili su službenici.

Usprkos tome što je velika pljačka spriječena, hakeri su ipak uspjeli ukrasti 80 milijuna dolara, što znači kako se ipak radi o jednoj od najvećih pljački banaka u povijesti.

Četiri zahtjeva za prebacivanje oko 81 milijun dolara na Filipine su provedeni, no peti, koji je iznosio oko 20 milijuna dolara i koji je bio naslovljen na jedan NVO, nije prošao jer su hakeri krivo napisali ime NVO-a, Shalika foundationa.

Hakeri su umjesto “foundation” napisali “fandation”, zbog čega je Deutsche Bank zatražio provjeru od središnje banke Bangladeša te je transakcija zaustavljena. Potom su zaustavljene i isplate koje su ukupno iznosile između 850 i 870 milijuna dolara.

Središnja banka Bangladeša objavila je kako je vratila dio ukradenog novca te kako radi s organima za borbu protiv pranja novca na Filipinima kako bi pokušala vratiti i ostatak.

Photo: Index hr

You must be logged in to post a comment Login