Hahn: BiH do početka svibnja mora ispuniti uslove

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da bi BiH do kraja travnja ili početka svibnja trebalo da usuglasi funkcionalan mehanizam koordinacije, da izvrši adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da napravi daljne rezultate na sprovođenju Reformske agende i objavi rezultate popisa.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da bi bilo ključno da se zadrži zajednički usuglašeni pravac.

“Europski savjet bi u tom slučaju zadužio Evropsku komisiju da BiH pošalje upitnik EU na popunjavanje”, rekao je Hahn novinarima nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, te predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Hahn je naglasio da bi, u slučaju da proces prema EU krene takvom dinamikom, dalji ambiciozni rokovi na putu EU integracija bili ispoštovani.

“Pregovori sa EU utiču na rast investicija. Ako BiH ispuni navedene uslove do početka svibnja, upitnik EU koji BiH treba da ispuni bit će poslan prije ljetnje pauze, a u suprotnom, cijeli proces bi bio prebačen za šest mjeseci”, naveo je on.

Govoreći o objavljivanju rezultata popisa iz 2013. godine, Hahn je rekao da iako je dogovor na tehničkom nivou, politički lideri u BiH treba da djeluju u pravcu rješenja.

“U proteklih šest mjeseci vlasti BiH su učinile nevjerovatan proces, napravljen je zamah i BiH ne treba sada da gubi vrijeme. Ovaj proces je zajednička odgovornost domaćih vlasti, a građani zaslužuju bolje”, rekao je Hahn.

Zvizdić je rekao da je Hahn poručio tokom sastanka da su vrata EU otvorena za BiH, ali i za zapadni Balkan, što će omogućiti rast investicija.

“Hahn je zadovoljan dinamikom provođenja Reformske agende, upoznali smo ga o načelima mehanizma koordinacije, te smo usaglasili potrebu izrade zajedničkih strategija, posebno u sektoru transporta i poljoprivrede”, naveo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, iako je objavljivanje rezultata popisa prešlo na polje politike, istaknuto je da se objavljivanje rezultata mora provesti u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.

 

Photo: Johannes Hahn

You must be logged in to post a comment Login