EU-BiH: Poboljšati zaštitu okoline

Mostar – Bosna i Hercegovina je uz pomoć Evropske unije i drugih međunarodnih finansijskih institucija započela sveobuhvatnu rekonstrukciju u sektoru zaštite okoliša. Program unapređenja vodosnabdijevanja i kanalizacije (WATSAN) pokrenut je 2008. godine kao odgovor na potrebu općina za unapređenjem infrastrukture vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda.

Uspješno je završen prvi semestar projekta „Tehnička pomoć za implementaciju Programa unaprjeđenja vodosnabdijevanja i kanalizacije u Bosni i Hercegovini“, koji pruža tehničku pomoć u provedbi ovog Programa, a za koji je Evropska unija izdvojila više od dva miliona eura iz sredstava IPA 2010. Nacionalnog programa za Bosnu i Hercegovinu.

Cilj ovog projekta je da doprinese poboljšanju infrastrukture vodovoda i kanalizacije i životnih uslova, kao i zaštite okoline u općinama koje su identificirane tokom uvodne faze (Bosansko Grahovo, Čelinac, Glamoč, Gračanica, Jajce, Kupres, Lukavac, Nevesinje, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prozor-Rama, Ribnik, Šekovići, Široki Brijeg, Teslić i Velika Kladuša), saopćio je Projektni tim Tehničke pomoći WATSAN programa.

U okviru prve faze projekta, krajem novembra 2014. godine, stručnjaci za nabavke su održali obuke iz oblasti međunarodnih procedura za nabavku u Sarajevu, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu za članove Jedinica za upravljanje projektima i Projektnim implementacionim timovima u oba entiteta.

Obuke su održane s ciljem da se učesnici upoznaju sa međunarodnim procedurama za nabavku i dokumentima koji se odnose na implementaciju odabranih pod-projekata.

U toku daljnje provedbe ovog projekta, bit će nastavljena podrška Jedinici za upravljanje projektima u oba entiteta i Projektnim implementacionim timovima u odabranim općinama, kao i podrška projektima vodovoda i kanalizacije, koji se sufinansiraju iz zajmova Evropske investicione banke (EIB) i IPA grantova.

Projekt će pružiti podršku za pripremu studija izvodljivosti, idejnih rješenja, idejnih projekata, glavnih projekata i tenderske dokumentacije, kao i pomoć Projektnim implementacionim timovima prilikom raspisivanja tendera.

Projekat „Tehnička pomoć za implementaciju Programa unaprjeđenja vodosnabdijevanja i kanalizacije u Bosni i Hercegovini“, je započeo u martu 2014. godine, a provodi ga Konzorcij IGIP na čelu sa firmom Ingenieurgesellschaft für internationale Planungsaufgaben mbH, te firmi NAMA Consulting Engineers and Planners S.A. i EXERGIA – Energy and Environment Consultants S.A. vrelo: Fena

You must be logged in to post a comment Login