Bio-mediteran: zdravlje, ljepota, harmonija

Ovogodišnji sajam Expo 2015 koji će se održati u Milanu, imat će interesantnu temu pod nazivom Bio-mediterraneum, zdravlje – ljepota- harmonija.

Koncept ovog klastera zemalja s Mediterana temelji se na mediteranskoj kuhinji i načinom života u ovom području, s posebnim naglaskom na sudjelovanje i integraciju.

Klaster ima za cilj stvoriti boje, okusa i mirisa koji su tipični za mediteranske zemlje i njihove kulture.

Evocirajući sliku tipičnih mediteranskih gradova, ova skupina ima veliki glavni središnji trg, na koji se suoče četiri zgrade u kojoj posjetitelji mogu kušati i kupiti domaće namirnice i druge proizvode. Glavni trg popločen u različitim nijansama plave, koji podsjeća na Sredozemno more.

 

Klaster struktura

Područje između paviljona raznih zemalja članica unesete na plave boje, obilježje Mediterana. U središtu strukture su tradicionalni open-air kuhanje područja koja predstavljaju klasični sliku ovog kraja.

Evo, posjetitelji će naći izbor proizvoda tipičnih mediteranskih specijaliteta: maslinovog ulja, kruha i raznih vina. U ovom području, posjetitelji imaju priliku sudjelovati u pripremi hrane klase, ili nazočiti demonstraciji kuhanja.

Mjesta i hrana predstavlja središnju temu ove klaster, tri puta priča, odnosno, preko slike, književnosti i filma. Dizajn Klastera integrira struktura potrebnih za reći ove priče. Na primjer, na dvadeset i jednog stupova koji uokviruju lice glavnog trga panoa koji služe za povezivanje tri priče.

Priče o civilizaciji

Sredozemno more spaja tri kontinenta: Europa, Africi i Aziji. Ova regija je poveznica populacija kojoj su povijest, civilizacija, a prirodni okoliš pomiješani s vremenom.

Hrana je odigrala ključnu ulogu u pomaganju očuvati jedinstvene osobine ovog područja, a tijekom mnogih stoljeća, široku lepezu tradicija hrane su formirana na temelju lokalnih resursa kao što su pšenica, masline i grožđe.

U mediteranskom području, obrok se vidi kao bitan aspekt društvenog i kulturnog života. Glavna karakteristika mediteranske prehrane je da je uzimanje vremena za uživanje u jelu, prepuna lokalnim obredima vezanim uz komunalnu prehrane iskustva.

Ljudi Sredozemlju vjerojatno provesti više vremena priprema i jede obroke nego napraviti one bilo gdje drugdje u svijetu. Mediteranska prehrana ne samo da se smatra zdravim, ali ona također štiti poljoprivrednu bioraznolikost, a lokalni metode kultiviranja poštuju kriterije održivosti.

Zemlje ovog klastera

Albanija

Alžir

Egipat

Grčka

Liban

Malta

Crna Gora

San Marino

Srbija

Tunis

You must be logged in to post a comment Login