Dubrovnik: Praizvedba opere ‘Diva’

Dubrovnik – Dani kršćanske kulture u Dubrovniku počinju sa praizvedbom opere Diva skladatelja don Dragana Filipovića.

‘Drago mi je predstaviti sljedeći projekt Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji radimo u suradnji s don Draganom Filipovićem i zborom iz Mostara. Operu ćemo izvesti dvaput jednom u Dubrovniku, a onaj centralni događaj scenska izvedba dogodit će se u Mostaru 16. i 17. ožujka u Hrvatskom domu kulture Herceg Stjepana Kosače’, izjavio  je ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat.
Liberto za operu, koja se sastoji od 14 slika i četiri čina, napisao je fra Ante Marić, glazbu don Dragan Filipović i aranžman Fedor Vrtačnik.

 

Trebalo je punih osam mjeseci da, uz sve ostale obveze,  stadiva_opera_dubrovnik_5 diva_opera_dubrovnik_4 diva_opera_dubrovnik_moja_jarak diva_opera_dubrovnik_2vim na papir jedno 80 minuta glazbe. Dao sam to maestru Tarbuku da vidi je li to uopće vrijedi. On se jako iznenadio, svidjelo mu se nakon čega sam dao maestru Vrtačniku koji je napravio lekturu s još jednim profesorom iz Beograda. Poslije njih je pregledao i  maestro Briški i evo kad je struka koja živi od glazbe rekla da to vrijedi onda sam i ja se ohrabrio to staviti na scenu’, riječi su don Dragana Filipovića.

‘Mislim da je Diva definidiva_opera_dubrovnik_1tivno jedan ponos hrvatskog naroda u ovim krajevima i mislim da jednako kao što stoji spomenik na Divinom grobu tako i ovo literarno glazbeno djelo je jedan veliki spomenik Divi Grabovčevoj’, kazao je Briški.

diva_opera_dubrovnik_dirigent

foto Dubrovačka biskupija

 

You must be logged in to post a comment Login