Izvedena opera Diva

Sinoć je u punoj dvorani Herceg Stjepana Kosače izvedena prva hrvaska opera u BiH ‘Diva’. Karte za premijeru većinom su podijeljene sponzorima i gostima. U izjavi za Prvi.tv autor glazbe don Dragan Filipović izjavio je da ni sam ne vjeruje daje on to sve napisao, trebalo je oko 8 mjeseci.

diva_opera_dubrovnik_moja_jarak_4_3

…da je neko kroz mene, iznad mene pisao, ne mogu vjerovati da sam ja to pisao, ne mogu se sjetit – izjavio je don Dragan.

U harmoniji: fra Ante i don Dragan

Složni u životu, kompaktni u umjetnosti, don Dragan i fra Ante su se našli. Fra Ante već ima iskustva u pisanju, u pisanju kazališnih komada, napisao je i sačuvao od zaborava legendu o Divi. A don Dragan riznica glazbe, u operu je ubacio svoje muzičke rečenice, istraživao etno izvorne melodije hercegovačkih planina, ukomponirao klapu Drača sa zborom od 100 pjevača, plus dubrovački simfonijski orkestar. Nije bilo lako napuniti glazbom sat i petnaest minuta, tu i tamo dogodi se prazan hod.

Monija kraljica

Pojava i stas Monije Jarak gledatelje čini mirnim, dvorana je uživala u njenoj interpretaciji, kretnji i poruci. Monija šalje signal publici, publika uzvraća odobravanjem. Još mlada mezzo sopranistica to se osjeti, ili možda neobrušeni dijamant, Monia će sazrijeti u divu to je sigurno, Moniju želimo gledati na pozornici dosta dugo.

Aranžmani možda najbolji

Onako skriven u katalogu opere, samozatajan ali krucijalan je doprinos aranžera koji se zove Fedor Vertačnik. Ovaj glazbenik dobro je naučio Hercegovinu i mentalitet, prenio legendarnu bolnu priču na dionice gudača, cella, c bassa i harfe. Uživali smo u solu flaute.

A pisac libreta fra Ante Marić kaže:  ova tema koja je sačuvana u legendi, u narodu, je tema koja se dà ponoviti u svakom drugom narodu. Diva ili jest ili nije. Ona nema niti svoju naciju niti svoju religiju.

IM – Enter.ba media 2016

You must be logged in to post a comment Login