Dragan Čović predao aplikaciju za pristup BiH ka EU

Zajednička izjava visokog predstavnika / potpredsjednika Federica Mogherini i povjerenik Johannes Hahn povodom aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvom u EU.

dragan_covic_aplikacija_2016_veljaca_februarDanas je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Ova odluka slijedi nakon mjeseci teškog rada od strane rukovodstva Bosne i Hercegovine, vjerujemo, rješava se težnje građana Bosne i Hercegovine za boljim životom.

To je dan slavlja za sve nas: prije dvadeset godina na Balkanu, su se pisale užasne stranice povijesti Europe.

Danas slavimo još jedan korak prema ujedinjenoj i mirnom kontinentu.
I trebamo jedinstvo u izazovnim vremenima. U Europi se kod nekih dovodi pitanje ospotojnosti EU-a, ali aplikacija Bosna i Hercegovine pokazuje da je potreba ujedinjene europskog kontinenta još uvijek jaka među našim narodima.
Odluka da se prijave u EU pripada građanima i vlasti Bosne i Hercegovine.

No, Europska unija – zajedno s našim međunarodnim partnerima i međunarodnim financijskim institucijama – treba dodatnu snagu  u jačanju europske perspektive Bosne i Hercegovine.

Nas dvoje posjetilo je Sarajevo zajedno samo mjesec dana nakon početka našeg mandata u 2014. U trenutku kada je iz perspektive EU putu prema EU izgledao pust, odlučili smo obnoviti pristup.
Novi pristup temelji se na odluci da se stavi konkretne probleme naprvo mjesto – to jest, građani su na prvom mjestu. Pragmatični izbor i simbolično on razlog postojanja naše Unije je da se utjecaj na život naših građana, na bolje.
Dostignuća ove protekle godine na širokom planu reformi su impresivni.

U stvari, ne bismo bili ovdje danas da nije bilo za vodstvo zemlje. politički sustav zemlje je isporučio o potrebama svojih građana – sve dok svi lideri i sve razine vlasti surađuju sa zajedničkim ciljem.
Sada moramo iskoristiti zamah koji smo stekli, i držati se napornog rade. Reforme poboljšanje gospodarskog rasta i socijalne pravde, vladavine prava i javne uprave  – prvo je  potrebno. Funkcionalnost Bosne i institucija Hercegovine i dalje je prioritet, uključujući i kroz učinkovito i funkcioniranje koordinacijskog mehanizma za pitanja Europske unije.

NORMALIZIRATI TRGOVINSKE ODNOSE SA UNIJOM

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske će omogućiti Bosni i Hercegovini da se normalizirati svoje trgovinske odnose s Unijom.

Zemlja će i dalje uživaju u blagodatima povoljne trgovine, a štitit će svoje domaće proizvođače u skladu sa Sporazumom. Na kraju, očekujemo da će vlasti na svim razinama osigurat će da se izazovi s kojima se zemlja suočava kada je u pitanju pravosudni sustav, razvorat konstruktivno, u duhu dobrog dijaloga i međusobnog razumijevanja.
Ipak postoje rane koje je potrebno da se liječe. No zajedno možemo pomoći jedni drugima da krenu prema budućnosti pomirenja.

Zajedno možemo izgraditi jače europski kontinent na kojem sve zajednice žive jedni uz druge i surađivati ​​preko etničkih, nacionalnih i vjerskih podjela. Dvadeset godina nakon rata, sada je vrijeme za pogled naprijed, prema našoj zajedničkoj budućnosti istinski ujedinjene Europe.

Bruxelles, 15. veljače 2016

You must be logged in to post a comment Login