Demokratska fronta: 27 javnih poduzeća, financijska policija, Sipa

Donosimo priopćenje stranke Demokratska fronta u svezi aktualnih problema javnih kompanija koja su (većinskom) vlasništvu Federacije BiH.

javna_drzavna_poduzecaMjesecima nakon izbora, najaktualnija tema su upravljačke strukture javnih poduzeća, nema spomeni oko slučaja Sejdić-Finci, ili oko popisa vojne imovine i drugih socijalnih pitanja koja opterećuju stanovnike Federacije BiH i cijele BiH.

Na sastanku predsjednika stranaka parlamentarne većine u Federaciji BiH danas je dogovoreno da Vlada Federacije BiH, u skladu sa poslovnim rezultatima razmotri smjenu upravljačkih struktura u firmama u većinskom ili u potpunom državnom vlasništvu. U onim firmama u kojima FBiH ima manjinski udio vlasništva, biće razmotren rezultat predstavnika državnog kapitala.

Ukoliko i gdje dođe do smjene upravljačkih struktura, vršitelji dužnosti biće imenovani samo do okončanja konkursnih procedura, koje se svakako već privode kraju. Sa stanovišta Demokratske fronte, najvažnije u ovom će biti poštivanje zakona i zakonitosti.

Uporedo sa smjenom upravljačkih struktura kojima je istekao mandat i imenovanjem novih, biće pozvana Finansijska policija, ali i drugi istražni i pravosudni organi – tužiteljstvo, SIPA, FUP – da identificiraju i započnu zakonsko procesuiranje odgovornih za gubitke koji se mjere desetinama i stotinama miliona maraka.

Podsjećamo javnost da je ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH, Reuf Bajrović već poslao listu od 27 firmi u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu Finansijskoj policiji i zatražio od njih uvid u rad tih firmi.

Demokratska fronta želi ovim putem da poruči da je ovo prvi put u istoriji naše demokratije da javni resursi nisu raspodijeljeni kao izborni plijen, a krivci za dosadašnje loše poslovanje prošli nekažnjeno. Mi u DF-u smo i ovim putem pokazali da uvodimo nove standarde u odnos prema javnoj imovini, njenim upravljanjem, te povjerenju koje smo dobili na izborima od građana da radimo upravo to.

vrelo: demokratskafronta.ba

You must be logged in to post a comment Login