Čapljina: Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa

U Čapljini je danas održana „Informativna radionica za sudjelovanje u Programu podrške razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena“ sukladno raspisanom Javnom pozivu za financiranje najboljih poslovnih planova zajedničkim sredstvima provode Grad Čapljina i USAID.

Program stvara prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena kroz poticanje na samozapošljavanje ali i njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Program je poseban i po tome što je naglasak stavljen na društveno uključivanje žena i brisanje predrasuda da žene nisu u mogućnosti voditi biznise i zapošljavati druge ljude.

Podrška fonda namijenjena je razvoju mikro malih i srednjih poduzeća kao i seoskih domaćinstava žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladi žena do 35 godina, žena s invaliditetom ili žena koje imaju u obitelji dijete s invaliditetom te žena koje su na neki drugi način marginalizirane. Na taj način poveća se konkurentnost lokalnih ekonomija i stvara mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Cilj Grada Čapljine u ovom projektu nije samo dodijeliti sredstva, nego pružiti i mentorsku podršku ženama, ohrabriti ih i nastaviti tradiciju koju njeguje Čapljina a to je da su žene u našem društvu ravnopravni sudionici i pokretači razvoja što dokazuju brojne naše dame vlasnice uspješnih čapljinskih kompanija i pokretačice pozitivnih poslovnih i društvenih procesa.

Detalje javnog poziva predstavila je Ajka Rovčanin konzultantica na USAID-ovom programu podrške marginaliziranim grupama (PPMG) i Julijana Mikulić Jurković kontakt osoba za provođenje programa u ime Grada Čapljina. Na informativnoj radionici Programa podrške marginaliziranim grupama detaljno su pojašnjeni uvjeti Javnog poziva, načina apliciranja i popunjavanja aplikacijskog obrasca i drugih tehničkih detalja Javnog poziva.

Na javni poziv se mogu prijaviti žene, pojedinačno ili u grupi, koje se u momentu podnošenja prijave ne mogu okarakterizirati kao poduzetnice, odnosno vlasnice registriranog biznisa i ranije to nikada nisu bile. Prijave mogu podnijeti punoljetne žene, s prebivalištem na području grada Čapljina, koje imaju poslovnu ideju i žele je realizirati kroz započinjanje vlastitog poslovnog poduhvata na području grada Čapljina.

Minimalan iznos sredstava za koje jedna aplikantica/ili tim mogu aplicirati je 5.000 KM, dok je maksimalan iznos 10.000 KM.

Ovaj Javni poziv je otvoren od 12.6. 2020. godine, a prijem aplikacija će se vršiti do 27.7. 2020. godine.

Julijana Mikulić Jurković iz Stručne službe za lokalni ekonomski razvoj i europske integracije Grada Čapljina je kazala kako Program podrške marginaliziranim skupinama žena u razvoju biznisa ne predstavlja samo natjecanje između projekata za novi biznis nego je usmjeren ka poticaju žena da same osnivaju svoja poduzeća ili obrt te da se ovim sredstvima motiviraju na samoupošljavanje vezano za poslove gdje žene već imaju znanja i sposobnosti, a sada će svoj posao moći registrirati i dati doprinos i svojoj obitelji i društvu.www.capljina.ba

You must be logged in to post a comment Login