Zvanično: Šarapova konačno priznala

Na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak u Los Angelesu, Ruska tenisačica Marija Šarapova je objavila da je pala na doping testu.

“Želim da vas obavjestim da sam prije nekoliko dana dobila pismo od ITF-a, u kome me obavještavaju da sam pala na doping testu, obavljenom tokom Australian Opena. Za to preuzimam punu odgovornost”. 

Obiteljski doktor mi je propisao lijek koji se zove Mildrinot, i koji uzimam posljednih 10 godina. Nekoliko dana prije nego što sam primila pismo od ITF-a, saznala sam da taj lijek ima i drugo ime – Mildonijum, što nisam znala ranije.

Važno je da razumijete da  prethodnih 10 godina taj lijek nije bio na listi zabranjenih, i da sam ga uzimala legalno sve to vreme.

Od prvog januara su se pravila promjenila, i Mildonijum je postao zabranjena supstanca, što nisam znala. Lijek sam uzimala zbog nekoliko zdravstvenih problema od 2006, između ostalog i dijabetesa, koji nam je u porodičnoj anamnezi.

Tokom svoje duge karijere, bila sam otvorena i iskrena po pitanju mnogih stvari, svakodnevno sam profesionalna i odgovorna u svojoj karijeri.

“Napravila sam veliku grešku, iznevjerila sam navijače, iznevjerila sam sport kojim se bavim od 4. godine. Prihvatam sve posljedice koje će uslijediti. Ne želim da na ovaj način završim karijeru, nadam se da će mi biti pružena nova šansa da se bavim ovim sportom. Znam da su mnogi mislili da ću danas objaviti kraj karijere, ali jednog dana kada budem to uradila, to sigurno neće biti u predgrađu Los Angelesa, na ovom ružnom tepihu”, rekla je 28-godišnja Šarapova.

Photo: Marija Šarapova Official Site

You must be logged in to post a comment Login