Željko Ninčić i Marinko Ćutuk u Mostaru 24.10.2019.

Jedan od osnivača legendarne sarajevske Audicije Željko Ninčić gostuje 24.10. .2019. godine u mostarskoj Kosači.

Preko 20 puta napunio je Lisinski u Zagrebu, njegovi ‘uploadi’ predstava imaju nekoliko milijuna pregleda na web servisima, a uživo ga je gledalo preko pola milijuna ljudi. Sarajevska Audicija ne može bez Željka Ninčića.

Rijetko se pojavljuje u filmovima jer je kazao da ne želi raditi bilo kakve projekte.

Evo što Željko Ninčić poručuje pred nastup u HD Kosača.

Predstava će biti u Kosači, u četvrtak 24.10. u 20h.

Dva legendarna lika iz predstave Audicija, Hercegovac Marinko Ćutuk, kao ‘Ero sa ovoga svijeta’, i drugi lik Bosanac, koji predstavlja izbjeglice, (jednom izbjeglica, uvijek izbjeglica) odnosno Bosanac po bijelom svijetu, Veseli, govore o svojim životnim iskustvima a osvrću se i na audiciju tj. prijemni ispit za glumu.
U trajanju od sat ipo, predstava govori i o svim aktualnim problemima iz regiona, o bliskoj prošlosti i budućnosti. Govori o razlici vremena,nekada i sad i dotiče se svega što nam je ili nam određuje način života .
Kao autor i glumac, prvi put u monološkoj formi igram i govorim.Publika će se prisjetiti nekadašnjih gegova i štoseva ali plasiranih na drugi način,znači u direktnom obraćanju.


Koliko god će Marinko Ćutuk, na “domaćem”, terenu, u Mostaru,biti u prednosti,kad zbija šalu na račun Bosanca,dotle Veseli kao gost i izbjeglica sa iskustvom na “stranom” terenu, ima svoje adute i odgovor Hercegovcu.
Suočeni sa aktualnim stanjem i i problemom iseljavanja,predstava završava sa adaptacijom čuvene pjesme Alekse Šantića “Ostajte ovdije” ,koja je naslovljena kao : “Da li da ostanem ovdije?”
Znači, predstava nije samo zabavna već govori i o najozbiljnijim teama…naravno na poznat i svojstven način, kako sam i do sada radio.
Direktne poruke nema, ali tjera na razmišljanje i da sam gledalac odlučuje i donisi zaključje. U raznovrsnim temama od politike, koja je neizbjezna,preko nezaposlenosti, izbjeglištva, imanja i nemanja, svaki gledalac će naći nešto za sebe.

Kao “komićar i ćiraš”, nastoim uveseliti sve one koji vole humor. Naravno da to nije lako, pogotovo što je danas realni život postao tragičniji od mnogih napisanih drama, a i smješniji od svih današnjih apsurda, koja nam se dešavaju a na što reagujemo i kažemo – ma šega.
Naravno da moramo misliti i nadati se pozitivno, zato tu i jest humor koji će nam život učiniti ljepšim a i pokazati da se sve može vidjeti i i pokazati i na drugi način .
A smijeh i jest lijek što se i naučno dokazalo, kroz razna istraživanja, u najprestižnijim američkim institutima .
IV.
Zadnji put sam bio u Mostaru, prošle godine, u prepunoj Kosači, sa mojom prvom Audicijom, i kolegama sa kojim sam se sreo nakon velike pauze.
A sa Audicijom, Primi me, bio sam prije 4 godine.
Pa nadam se da ce mnogi ljubitelji mog humora, a pogotovo što je u pitanju Marinko Ćutuk, doći da se “šupamo” i tako provedemo sat i pol kroz smijeh i zabavu.


V.
Kad Veselog pitaju gdje živi,on kaže da ne živi već preživljava .
Svi se mi,manje više borimo,jer su bila i traju neka teška vremena .
Za sebe kažem da mi je mala bila i ona država,a sada granice,administracije itd itd.
Ja sam vjerovatno jedini koji je imao regionalnu (oko 1200 predstava) turneju kroz bivšu državu. Znači nema gdje me nema. Najviše radim u Hrvatskoj i BiH, a borim se da dobacim što više Nedostatak pravne države, koji ne manjka u ovim našim prostorima, su i ključ svih mojih atorsko-izvođačkih problema, koji su mi u mnogome otežali djelovanje i rad . To je i razlog gdje se negdje mnogo manje pojavljujem .
Ima jedna scena u kojoj M. Ćutuk opisuje BiH na svom tijelu, koja je naravno smiješna i možda najbolje asicira na sve ove naše šege u ‘regionu’.

ŽELJKO NINČIĆ
U Kosači 2017. godine


Oni koji dođu i vide, mislim da će biti zadovoljni .

ROĐEN
Znači ovako, rođen u Poklečanima – Rakitno, Posušje, porijeklom Nevesinje, odrastao i gimnaziju završio i počeo se baviti glumom u Širokom Brijegu, studirao u Sarajevu, najveću popularnost stekao likom Mostarca Marinka Ćutuka, sa porodicom živim u Beogradu a najviše radim u Zagrebu u Hrvatskoj.


VI


Samo da dodam, u Širokom Brijegu sam se u gimnaziji počeo baviti glumom.To je bilo međurazredno takmičenje”Veseli razred”.Po uzoru na”Kamiondžije”od Gordana Mihića, koji je također porijeklom iz Hercegovine, od Stoca, napisao sam dva lika, dvije babe koje idu u večernju školu.
Jednu sam nazvao Iva Zanovetalo a drugu Cvita Piskarić .
Ime Veseli (razred) vezano je za naziv takmičenja uz lik iz treće Audicije Veseli – primi me.
Na kraju, uz tradicionalni pozdrav: “Mostar, Mostar, Mostar, sunce, voda, behar”, pozivam sve vaše čitatelje da dođu i da se malo “šupamo” i želim svima sve najbolje .

You must be logged in to post a comment Login