Zapaljena Gradska uprava – spomenik građanskog bunta

Navršava se dva mjeseca od nemilih događaja koji su se dogodili u gradu Mostaru u kojima je pričinjena velika materijalna šteta, ali na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava.

Najavljeni mirnim prosvjedi koji su se održali 07.02.2014. godine kao potpora ostalim prosvjednim skupovima širom BiH krenula je u (ne)željenom smjeru, tj. kao rušilački pohod kroz Mostar.

Rezultat tog pohoda je šest zapaljenih objekata:

Vlada Županije,

Skupština Županije,

zgrada Gradske Uprave,

Gradska Vijećnica,

središnjica HDZ BiH, i

prostorije SDA.

Dva mjeseca nakon ovog događaja većina zgrada je obnovljena ili se još obnavljaju, osim zgrade Gradske Uprave na kojoj ništa nije obnavljano.

Koji je razlog nije poznat, ali u nekim lokalnim medijima zadnjih dana se  pojavila informacija da se zgrada Gradske uprave prodaje kako bi se od tog novca zakrpale neke budžetske rupe i popravio i onako loš gradski proračun. Nakon ove informacije odmah je iz Gradske Uprave došao demant da su to medijske špekulacije i da sa imovinom koja je u vlasništvu Grada raspolaže Gradsko vijeće, i ako dođe do prodaje zgrade da će javnost biti pravovremeno obaviještena. U tom istom demantu je navedeno je da velika materijalna šteta nanesena na ovom objektu i da dolazi u pitanje financijska isplativost obnove objekta.

Zapaljena zgrada Gradske uprave koja se nalazi na adresi Adema Buća 19 (Cernica), nekada je pripadala poduzeću G.P. Hercegovina ali nakon rata uz pomoć EU administracije i tadašnjih gradskih vlastodržaca prešla u vlasništvo Grada Mostara. Do promijene vlasnika zgrade je došlo kod nas vrlo popularnom metodom ” prebijanje u građevinskim mašinama”koje je EU uprava ustupila G.P. Hercegovini.

Kako je navedeno gradskom imovinom raspolaže Gradsko vijeće Grada Mostar, koje već dugo vremena ne funkcionira i ne može donijet nikakve odluke. Onda se nameće pitanje koje odobrio sredstva za obnovu Gradske Vijećnice koja je isto u vlasništvu grada. Radi ne funkcioniranja Gradskog vijeća Grada Mostara, Mostar je i prošle godine zapao u budžetsku krizu i na kraju je gradonačelnik Ljubo Bešlić uz blagoslov OHR nametnuo budžet za 2013 godinu i takav se isti scenarij očekuje za 2014.godinu.

Gradsko vijeće Grada Mostara čiji je rad ukinuo visoki predstavnik Valentin Inzko ne može se formirati prije oktobarskih izbora čije održavanje u gradu Mostaru već dolazi u pitanje. I ako se održe izbori u Mostaru teško se može formirati Gradsko vijeće radi niza problema sa kojima se ovaj grad susreće, zato što je on po svemu specifičan “grad slučaj”.

Znači bilo koja opcija da se desi vrlo je izvjesno da će zgrada Gradske Uprave Mostara još dugo ostati onakva kakva ju je sudbina zatekla 7. Februara. Dali će ostati zauvijek spomenik građanskog bunta ili će u međuvremenu kroz mutne igre pripasti nekom lokalnom tajkunu popularnom metodom “prebijanja”, znači kako došla tako i otišla, vrijeme će pokazat.

FF – pixmos 2014 c

You must be logged in to post a comment Login