(VIDEO) Film britanskog ministarstva informiranja: U Jasenovcu je bilo 20 000 žrtava!

ISTINA UVIJEK IZAĐE NA VIDJELO  –  Britansko-izraelski film A Painful Reminder (Bolna opomena) Sidney-a Bernsteina izvorno je snimljen i montiran 1945., potom dopunjen 1985. godine.
Lista logora/žrtava:

Auschwitz 4 mil, Treblinka 840 000,

Belzec 600 000,

Chelmno 360 000,

Sobibor 250 000 …

Jasenovac 20 000
Tijekom boravka u SAD-u, jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika, prof. dr. sc. Slobodan Vukičević, profesor na MF-u Sveučilišta u Zagrebu, slučajno je doznao za postojanje tog filma koji je 1991. trebao biti prikazan na američkome Discovery Channel.

Zaintrigiran filmom koji sadrži zastrašujuće kadrove koje su saveznički vojni snimatelji snimili nakon ulaska u nacionalsocijalističke koncentracijske logore, kao i činjenicom da se među 19 najvećih logora nalazi i jasenovački s procijenjenih 20.000 žrtava,prof. Vukičević je pribavio kopiju filma donio je u Hrvatsku. Bilo je to u vrijeme kad je osamostaljenje i međunarodno priznanje Hrvatske ometano i optužbom da je novoizabrana demokratska vlast ustaška, da su Hrvati genocidan narod i da su samo u Jasenovcu pobili više od milijun Srba, te uz njih velikih broj Židova, Roma i drugih. Kopiju filma prof. Vukičević je dostavio Branku Salaju, tadašnjemu ministru informiranja u hrvatskoj vladi, pa je stvar išla kako je trebala ići: film je uskoro i prikazan. No, uto se rasplamsao rat, zaredala nova krvoprolića, pa do reprize  Bolne opomene nije došlo. Izgubila se i uspomena na nju.

 

Na filmu surađivao i Alfred Hitchcock
Autori filma su, dakle, Sidney Bernstein iz britanskoga Ministarstva informiranja i niz njegovih suradnika, među kojima je bio i znameniti Alfred Hitchcock. Napravljen je kako bi bio prikazan njemačkoj javnosti odmah nakon sloma Trećega Reicha, ali su britanske obavještajne službe ocijenile kako bi prizori koje su saveznički snimatelji registrirali pri oslobađanju nacističkih logora mogli psihološki dotući njemački narod.

Razumije se da podatak o 20.000 jasenovačkih žrtava, naveden na kraju filma, ne treba smatrati znanstveno utvrđenom činjenicom, čak i kad ne bi izrijekom bilo naglašeno da je posrijedi procjena. No, taj podatak ipak ne treba podcijeniti, jer on vrlo rječito govori o tome, kakve su predodžbe o Jasenovcu postojale u svjetskoj javnosti (i to u onome njezinu obavještenijem dijelu) u drugoj polovici 1945. godine.

Kako se moglo dogoditi da se nakon rata broj ratnih žrtava umnoži za pedeset, pa i stotinu puta?
To istodobno nameće logično pitanje: kako se moglo dogoditi da se nakon rata broj ratnih žrtava umnoži za pedeset, pa i stotinu puta? Iako na to pitanje danas već imamo nekakav odgovor, nije naodmet uvijek ga iznova postavljati. I nadati se da će nas HTV, u programskim stankama između „Bombaškog procesa“, „Kapelskih kresova“, vijesti o koncertima Đorđa Balaševića i Lepe Brene te vrijednih reminiscencija druga Budimira Lončara, počastiti i repriziranjem ovoga filma, kao stravičnog podsjećanja na nacionalsocijalističke zločine, ali i kao opomenena zločinačke manipulacije jasenovačkim zločinima i tamošnjim žrtvama..  …..

Film možete pogledati ovdje

vrelo: www.hrvatskonebo.com

You must be logged in to post a comment Login