Treći Guitarist festival Široki Brijeg ima nove pobjednike

U organizaciji Standarda, održano je treće izdanje međunarodnog festivala gitarista, koji se službeno naziva Guitarist festival, (prvo izdanje zvalo se Solo guitarist festival, ali je zbunjivalo gitariste trebaju li biti ‘solo’). Festival je koncipiran kao mjesto gdje svi gitaristi mogu slati svoje sninke, bez obzira na žanr, stil, obrazovanje, tehniku ili visinu financijske produkcije. Zato mnogi gitaristi vole ovaj – zasad online – festival, gdje kandidate ocjenjuje iskusni žiri, sačinjen od poznatih i iskusnih glazbenika. Festival ima i predselcijski žiri, koji je i ove godine imao zahtjevnog posla, za daljnu selekciju, pustiti samo nekoliko gitarista – za finale finala.

Ove godine, u festivalskom žiriju, koji je ocjenjivao gitariste koji su proši u finale, bili su Marino Pelajić (basista Azre, Filma, Haustora i dr), Saša Novak (gitarista Psihomodo popa, Le cinema, Virusa i dr) i Ivo Mikulić multimedijski producent i glazbenik i utemeljitelj više kulturnih projekata u Hercegovini.

U finale su ušli gitaristi potpuno različitih stilova sviranja, sa čak pomalo različitim instrumemtima.

Jason Carter, Wales UK, poslao je svoju skladbu Inside out, koju je odsvirao na akustičnoj gitari s dva vrata, kombinacina bas gitare sa 6 žica i akustične gitare sa 6 žica. Jedinstven stil sviranja, stare Engleske, Walesa.

Izraelski gitarist Ben Azar, na 7 strings guitar, sa stilom sympho melodic metala, prijavio je svoju skladbu Earthguest. Još jedan unikatan umjetnik na širokobriješkkm festivalu. Na ovoj skladbi, u drugom dijelu, solo svira poznati gitarsita Marty Friedman (ex solo gitarista Megadeth), Martyev dio nije ocjenjivan.

Mejdi Sulejmani iz BiH, inače pobjednik prvog Solo guitarist festivala iz 2021. godine, poslao je svoj instrumental Usnuli grad, vrlo melodičnu skladbu koja je zaslužila finalno ocjenjivanje, s prepoznatljivim solom.

REZULTATI

Festivalski žiri jednoglasno je proglasio pobjednika. Prvo mjesto, ukupni dojam tj Grand prix 2023 festivala, osvojio je engleski gitarista, tj harp guitarist Jason Carter sa instrumentalom Inside out.

U kategoriji Best original guitar music, nagradaje također otišla za unikatnu skladbu Inside out, autor Jason Carter, stil rock-history-celtic-wales-unique.

Nagradu za najbolji Best guitar music video, dobiva Ben Azar za spot Earthguest, u tom spotu, Ben nastupa zajedno sa Marty Friedman -om u nevjerovatnom glazbenom videu, posebnom ambijentu, proizveli su neponovljivu sintezu okoline, glabe i gitara.

Iako spoemnuti gitaristi nikad nisu bili u Širokom Brijegu, svi su u porukama poslali jednostavne ali velike i tople zahvale za ovaj kulturni projekt, kako su neki zjavili, vrlo im je stalo do nagrade i vrlo ciiene ovaj festival.

Član žirija Marino Pelajić (nekad potpisivan na albumima kao Baracuda, Udo Baracudo) izjavio je: Generalna ocjena je, nakon gledanja i slušanja video spotova finalista – Festival je napredovao u kvaliteti, pretpostavljam i u kvantiteti i raznovrsnosti natjecatelja od prvog festivala 2021. U finalu ovaj put imamo i dva strana autora, izvođača koji su svakako profesionalizmom i kreativnošću obogatili Festival, i koji mogu pomoći da se glas, dobar glas – odnosno gitaristicka fraza – daleko, još dalje čuje.

Sve u svemu, moram reći da sam impresioniran natjecateljima i Festivalom.

Generalno mogu zaključiti da su u modi višežičane (više od 6 zica – Azar 7, Carter 6+6 na dva vrata ) gitare te virtuoznost i ekspresija.
Sve su manje šanse za sudjelovanje na Festivalu gitare Široki Brijeg “običnih” gitarista, a kamoli basista.

Da završim optimistički – kako su natjecatelji sve bolji, virtuozniji i poznatiji, nagodinu uz Vlatka Stefanovskog očekujem i Bucketheada. Pa da vidimo ko je bolji.

Jason Carter, Wales UK, pobjednik 3. Guitarist festivala Široki Brijeg

You must be logged in to post a comment Login