Štedljivo rješenje za automobil

Prednosti korištenja auto-plina

Ugradnja autoplina u vozila je postala pravi hit. Jednim dijelom zbog ekološke osviještenosti, a drugim zbog niske cijene toga energenta.

Ugradnja plina u automobile s benzinskim motorima aktualizira se svaki put kad cijene naftnih derivata počnu ludovati na benzinskim crpkama. Prednosti su evidentne. Cijena jedne litre plina značajno je niža od cijene jednake količine benzina.

Ugradnja autoplina u vozila je postala pravi hit. Jednim dijelom zbog ekološke osviještenosti, a drugim zbog niske cijene toga energenta. No od plinske instalacije glava ne boli pa zašto je onda ne ugrađuje više ljudi? Zbog toga jer početna investicija nije malena za prosječni bosanakohercegovački džep, koji je sve višim porezima i parafiskalnim nametima opterećen.

Litra auto-plina 0,76 feninga

Premda su proizvođači, distributeri i serviseri koji ih ugrađuju smanjili troškove, još uvijek se ne prolazi olako ispod cijene od cirka 1500 Konvertibilnih maraka za kompletan sustav. Toj cijeni valja pridodati jednokratni trošak atestiranja u iznosu od cc 100 KM, te redovne servise plinske instalacije na pređenih 15.000 do 20.000 kilometara u iznosu od 50-ak maraka.

Ipak, ako prevaljujete 20.000 kilometara godišnje, uz sadašnje cijene goriva, investicija bi vam se isplatila za manje od dvije godine.

Naravno, prije ugradnje valja u obzir uzeti i mane plinskih instalacija. Za početak, tu je gubitak garancije ako je ne ugrađujete u ovlaštenom servisu. Nadalje, plinski spremnik zauzima nemali prostor u prtljažniku, a plinskih punionica, premda se stanje iz godine u godinu popravlja, još uvijek nema baš na svakom uglu. Također treba spomenuti da ugradnjom plinske instalacije vaš automobil neće postati alergičan na benzin, štoviše, preporučljivo je s vremena na vrijeme potrošiti koji rezervoar goriva. Sustav će također paljenje i početni rad motora odrađivati na benzin te se automatski prebacivati na plin, a moguć je i ručni odabir.

Usporedbe radi, cijena autoplina na benzinskim crpkama u Hercegovini iznose oko 0,76 feninga po litru, a cijena jedne litre Eurodizel benzina iznosi 2,11 KM. Ukoliko vaš automobil troši na pređenih 100 kilometara do 6 litara benzina. Šest litara Eurodisel benzina košta 12,66 KM, a šest litara auto-plina košta 4,56 KM. Što znači da ćete na 100 kilometara uštediti 8,10 KM.  Nije rijetkost i da korisnici prijavljuju slabije performanse motora na plin, no sportska vožnja ionako ne bi trebala biti na listi prioriteta onih koji žele ugraditi ovo štedljivo rješenje u svoj automobil.

gorivo0821

Moplin d.o.o

U svojoj ponudi tvrtka Moplin d.o.o Mostar u sklopu svojih redovnih akcija nudi plin za kućanstvo po cijeni od 13,90 KM za jednu bocu sa uključenom dostavom na kućnu adresu. Dostava propan-butan plina dostupna je području cijele Hercegovine po najpovoljnijoj cijeni. Cijena jedne litre auto-plin tvrtke Moplin d.o.o iznosi 0,76 feninga, a možete ga kupiti na benzinskim crpkama Čule koje se nalaze u Ortiješu, Orlacu i Kruševcu .

SD

You must be logged in to post a comment Login