Sejdić – Finci ponovno na stolu

Sarajevo – Nakon 6 mjeseci ponovo u medijima problem zvani Sejdić – Finci

Inzko: Provedba presude “Sejdić-Finci” će koristiti svima i ponovo uspostaviti tradicionalne vrijednosti u BiH

Obljetnica

Dana 22. prosinca navršava se šest godina kako Bosna i Hercegovina ne uspijeva provesti presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci protiv BiH”.

“Bosna i Hercegovina, kao članica Vijeća Europe, ima obvezu riješiti ovo pitanje. Provedba presude u predmetu ‘Sejdić-Finci’ ići će u korist svima u Bosni i Hercegovini. Ova presuda predstavlja jasnu osnovu na kojoj je moguće štititi i njegovati raznolikost koja obogaćuje i jača strukturu bh. društva,” izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

 

“Suština presude ‘Sejdić-Finci’ je da se osigura da svaki građanin Bosne i Hercegovina uživa ista prava kada je u pitanju učestvovanje u javnom životu.

Radi se o uklanjanju diskriminacije iz društva.

Provedba ove presude bila bi pokazatelj zrelosti institucija BiH i dokaz njihove privrženosti toleranciji i otvorenosti. Osim toga, pomogla bi da se ponovo uspostave tradicionalni način života i vrijednosti bh. društva, gdje je svaka kultura bila prihvaćena i tretirana jednako i gdje je svako imao jednako pravo da bira i bude biran,“ zaključio je visoki predstavnik. ag

 

You must be logged in to post a comment Login