Europsko pozicioniranje BiH – planovi i prepreke

U Bruxellesu se danas održava konferencija posvećena 20. godišnjici Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Europska budućnost BiH – 20 godina nakon Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma“.

Cilj konferencije je potaknuti ubrzane procese kako bi BiH krenula brže na svom europskom putu, kazao je uoči početka konferencije član Europskog parlamenta iz Hrvatske Andrej Plenković u izjavi za Anadolu Agency (AA).

“Ovo nije završetak, ovo je početak i jedna kruna prvog angažmana hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu za europsko pozicioniranje BiH. Vi znate da smo mi ovdje angažirani, prije svega, prijateljski, ali sa odgovornošću evropskih zastupnika koji dio svog izbornog mandata imaju i od državljana Hrvatske koji žive u BiH. Međutim, ovdje smo da zajedno sa Predsjedništvom BiH, najvišim dužnosnicima Evropske unije, predsjednicom Mogherini, povjerenikom Hahnom, predstavnikom State Departmenta, relevantnim evropskim zastupnicima koji se bave BiH, stvorimo ključne preduvjete za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU od strane BiH”, kazao je Plenković.

Prema njegovim riječima, BiH se u što skorije vrijeme mora pridružiti drugim zemljama jugoistoka Evrope koje su na europskom putu.

“Već ćemo naredne sedmice na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu imati usvajanje posebne rezolucije povodom 20. godišnjice Dejtonskog-pariškog mirovnog sporazuma, imat ćemo ozbiljnu raspravu o trenutnoj situaciji u BiH i želimo da se što prije do kraja utanače svi aspekti koordinacijskog mehanizma za europske poslove i da provedba dokumenata kao što je Reformska agenda zaživi u praksi, da BiH uhvati priključak sa drugim državam jugoistočne Evrope kada je riječ o evropskom putu”, kazao je Plenković.

Današnjoj konferenciji u Bruxsellesu odazvali su i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, koji će govoriti o dosadašnjim postignućima u BiH, kao i o europskoj perspektivi zemlje.

U radu konferencije, između ostalih, učestvovat će visoki dužnosnici Europskog parlamenta, Europske komisije, predsjednik EPP-a Joseph Daul, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Brian Yee Hoyt i drugi visoki dužnosnici.

Članovi Predsjedništva BiH sastat će i sa visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini i europskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te sa predsjednikom Europske narodne stranke (EPP) Daulom.

You must be logged in to post a comment Login