Rezultati projekta “ĆIRO – Staza svjetske baštine”

U restoranu “Storia” održano predstavljanje rezultata projekta “ĆIRO – Staza svjetske baštine”.

Projekt “Ćiro – staza svjetske baštine” promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Mostar, Čapljinu, Ravno s krakom stazom koja sada obuhvata i Stolac u jednu jedinstvenu cjelinu. Cilj projekta je unapređenje dužine, kvaliteta i vidljivosti biciklističke staze koja se proteže duž zaštićenog područja UNESCO-a, kao i otvaranje novih poslovnih mogućnosti za lokalne proizvođače i ponuđače usluga.

Projekt nastoji proširiti turističku ponudu Hercegovine, dijela zemlje bogatog kulturnog, povijesnog i vjerskog nasljeđa, s autentičnim pričama i činjenicama. Projekt je svojim rezultatima stvorio preduvjete za razvoj turističke ponude kojom će se posjetiteljima predstavljati različite povijesne atrakcije (Eiffelov most na stazi Ćiro, Mustajbegov most u blizini Čapljine, neotkrivena nekropola u blizini Hutovog blata, itd.).

U ruralnim područjima i duž biciklističke staze, mikro, mala i srednja poduzeća iz sektora turizma i iz srodnih privrednih sektora će povećati svoju prodaju i otvoriti nova radna mjesta. Projekt se implementirao u vrijeme pandemije virusa COVID-19, kada je sektor turizma globalno imao značajnih poteškoća koje su se i itekako osjetile i u Hercegovini, te se su se projektne aktivnosti prilagođavale nastaloj situaciji što je dovelo do određenih modifikacija u odnosu na prvobitno planirane aktivnosti.

Cilj projekta je poboljšanje uvjeta poslovanja i razvoja sektora turizma tako da su korisnici projekta direktno ili indirektno svi akteri u sektoru na projektnom području i u cijeloj Hercegovini.

Projekt se nalazu u sektoru turizma/kulturnog turizma a traje od 01. travnja 2020. godine i završava 31. ožujka 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 738.123 KM od čeka se 590.300 KM odnosi na bespovratna sredstva.
Implementatori projekta su Asocijacija za ekonomski razvoj (REDAH) kao vodeći implementator uz grad Čapljinu, općinu Stolac, općinu Ravno uz putnu agenciju “KULA Turist” d.o.o. Čapljina.

Ispred gradske uprave Čapljina nazočnima se obratila Julijana Mikulić Jurković riječima:

Zahvaljujem vam svima na dolasku i želim vam dobrodošlicu u Čapljinu na predstavljanje rezultata projekta ‘Ćiro – staza svjetske baštine’. Hvala vam svima što ćete provesti vrijeme u Hercegovini kroz današnji obilazak svih mjesta na koje smo bili fokusirani kroz projekt. Mi kao gradska uprava Čapljina dio smo projekta ‘Ćiro – staza svjetske baštine’ i imali smo namjeru i istrajemo u tome da povežemo sve projektne aktere, ujedno da se zahvalimo REDAH-u, općini Stolac, općini Ravno i gradu Mostaru na suradnji jer svi zajedno možemo poboljšati turističku ponudu naše Hercegovine koja je u tijeku pandemije koronavirusa pokazala svu svoju snagu, spremnost i mogućnosti upravo zahvaljujući ljudima koji su kroz ovaj projekt bili spremni na edukaciju i certifikaciju.

Otvorili smo važne teme za unapređenje turizma na lokalnoj razini pomno prateći svjetske trendove. Uz infrastrukturni dio projekta, posebno smo ponosni na sve projektne aktere na kojima ostaje da se nastave uzajamno povezivati, proširivati svoje usluge i što inovativnije ih nuditi na domaće i inozemna tržišta uz svu raspoloživu potporu Gradske uprave Čapljina i svih njenih uposlenika. U svojstvu Gradske uprave Čapljina kojoj je cilj unaprjeđenje života svih naših građana, želimo i spremni smo sudjelovati u ovom i svim sličnim projektima i u buduće.

Ivica Sivrić, direktor REDAH-a i projekt menadžer na ovome projektu okupljenima prije predstavljanja rezultata ukratko rekao nešto više o projektu.

“Ovo je jedan od projekata koji se financira putem projekta EU4Business gdje smo mi u sektoru turizma skupa sa našim partnerima pripremili aplikaciju, aplicirali i projekt je pozitivno ocijenjen tako da smo u svibnju krenuli u implementaciju projekta.

EU4Business je značajan projekt financiran od strane Europske Unije koji implementiraju zajednički tri organizacije: Međunarodna organizacija rada, GIZ i UNDP. GIZ je zadužen za ovaj sektor razvoja turizma u kojem se nalazi naš projekt.

Projekt je u principu značajan. Ukupna vrijednost projekta je preko 377.000 € od čega GIZ sufinancira s 301.000 €. Ostala sredstva su kontribucija partnera, prvenstveno REDAH-a i jedina javne samouprave. Projekt traje 23 mjeseca i završava krajem ovog mjeseca.

Ovih zadnjih par dana finaliziraju se mnoge aktivnosti. REDAH je vodeći partner, ostali partneri u projektu su grad Čapljina, općine Ravno i Stolac i privatna putnička agencija “KULA Turist” Počitelj – Čapljina. Projekt je malo drugačiji, namijenjen je poboljšanju poslovnog okruženja vezanog za razvoj turizma.

Aktivnosti projekta podijeljene su na nekoliko skupina:

– tehničko opremanje partnera s IT opremom za potrebe provođenja projekta,
– razvijeni dokumenti,
– radionice,
– marketing.

Prema rezultatima, u skupini infrastrukturnih radova i opreme izvršeni su sljedeći radovi:

– JU Radimlja (zamjena ulaznih vrata, zamjena otvora, vanjski mobilijar),
– JU Vjetrenica opremanje s IT opremom za info centar,
– sanacija puta u Počitelju u dužini 2 km,
– Iluminacija trga i zgrade grada Čapljine,
– postavljanje prometnih znakova na novoj biciklističkoj ruti Ćiro Heritage Trail,
– nabavka bicikla, prikolice za transport bicikla za “Kula Turist” Počitelj.

Tijekom projekta razvijeni su sljedeći dokumenti:

– studija izvodljivosti za Ćiro Heritage trail, te mapiranje ključnih aktera na projektnom području,
– narativ za turističke vodiče o atrakcijama na projektnom području,
– mapiranje biciklističke staze Ćiro Heritage Trail od Čapljine preko Stoca do Ravnog s elaboratom potrebne signalizacije. Cestovna ruta je dužine 68 km, dok je MTB ruta dužine 84 km,
– strategija digitalnog marketinga Hercegovine, kao alat namijenjen svim akterima u sektoru turizma u Hercegovini.

Održane su radionice:

– obuka za turističke vodiče – za 10 turističkih vodiča održana dodatna obuka,
– škola ruralnog turizma – 22 sudionika sudjelovala u trodnevnoj radionici,
– razvoj turističkih proizvoda – razvijena osnova za 3 modularna općinska turistička proizvoda i 2 međuopćinska.

U sektoru marketinga realizirano je:

– izrađena web aplikacija za potrebe 2 info totema (Ravno i Mostar) u cilju predstavljanja i promocije turističke ponude područja, te prodaje usluga i proizvoda. Web aplikacija će biti popunjena s informacijama svih općina i gradova s područja Hercegovine,
– urađena 4 VR video sadržaja od 360° o zaštićenom području (Počitelj, Boljuni, Radimlja i Vjetrenica),
– redizajnirane web stranice JU Radimlja i REDAH-a, funkcionalno objedinjene stranice Bike Friendly Standarda i Hercegovina Bike, te izrada vizualnog identiteta REDAH-a,
– organizirane dvije biciklijade – Ćiro Heritage (Čapljina Stolac) i Ćiro (Čapljina – Ravno),
– organizirana promotivna tura za medije koja je obuhvatila obilazak projektnog područja,
– certificirano 15 privrednih subjekata po Bike Friendly standardu.

Nakon predstavljanja rezultata projekta predstavnici medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine kroz turistički obilazak posjetili su kulturno-povijesne lokalitete Hercegovine, kušali domaće specijalitete, proizvode lokalnih poljoprivrednika. Predstavnici medija u ovom obilasku posjetili su Počitelj, nekropolu Radimlja, Stari grad Vidoški, Stolac, nekropolu Boljuni, Ravno, pećinu Vjetrenica i manastir u Zavali.

foto Djaka city

Bike IM Facebook

You must be logged in to post a comment Login