Biciklijada u Hercegovini

                                                                 
                     

Održana rekreativna biciklijada: Hutovo – Ravno (Vjetrenica)

 


Druga rekreativna biciklijada na relaciji Hutovo – Ravno održana je danas u sklopu projekta „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“.

Ciklovodiči su upoznali preko stotinu biciklista s bogatom kulturno – povijesnom baštinom područja kojim su danas vozili te su posjetili Ravno, pećinu Vjetrenica i manastir u Zavali i poslušali zanimljive priče iz tog područja. Kružna biciklijada duga 60 km iz Hutova do Ravnog i natrag biciklistima je pružila uživanje u prirodi, čistom zraku i domaćim specijalitetima koje su proizveli domaći privrednici.

Projekt „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“, koji financira Europska unija i Vlada SR Njemačke, promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar. Cilj projekta je bio izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.

„Provedba prvog projekta Ćiro završena je 2016. godine i od tada do danas vidljivo je da je ova trasa prepoznata u svjetskim razmjerima. Svakodnevno se mogu vidjeti biciklisti u individualnim ili organiziranim turama, iz cijelog svijeta kako bicikliraju stazom Ćiro“, kazao je Nikša Vuletić, direktor JP Vjetrenica d.o.o. Ravno. Ćirina staza je jedan novi brand koji lagano raste i sve više je ‘bike friendly’ objekata u Hercegovini što umnogome utječe na turističku ponudu. Uz biciklijade i sadržaje sličnog tipa, biciklizam će biti jedna od glavnih aktivnosti u turističkim ponudama Hercegovine, a direktnu korist će imati privatni iznajmljivači i objekti za prihvat gostiju kao i Vjetrenica kao pokretač turizma u općini Ravno. Za sve bicikliste kod organiziranih biciklijada ulaz u Vjetrenicu i pratnja vodiča su besplatni, dodao je Vuletić.

„Hercegovina raspolaže sa oko 1200 km mapiranih biciklističkih staza i idealna je destinacija za cikloturizam. Promocijom baštinskih vrijednosti određenog područja i njegova stanovništva kroz projekte kao što je Ćiro staze svjetske baštine, kreirana je nova turistička ponuda“, kazala je Stanislava Borovac, cikloturistički vodič i članica tima Herzegovina Bike. Današnjom stazom posjetiti ćemo 4 destinacije od koje su 3 lokacije koje su na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika, zatim brojne prirodne ljepote, proizvode i ljude ovog kraja. Sve ovo u svrhu promocije ali i kreiranja novih biciklističkih tematskih ruta dok dok su ostale na raspolaganju na stranicama Herzegovina Bike, dodala jer Borovac.

Projekat „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 KM od čega Europska unija i Vlada SR Njemačke sufinancira 590.000 KM kroz EU4Business projekat. Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH.

EU4Business, s ciljem jačanja gospodarstva BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business financira Europska unija sa 15 miliuna eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliuna eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine. Više informacija o EU4Business projektu na www.eu4business.ba.

foto ©️ Herzegovina Bike

You must be logged in to post a comment Login