Predavanje o austrougarskim fortifikacijama

Mostar – U nedjelju 28.05.2017. godine sa početkom u 20 sati, u Mostaru na građevinskom fakultetu, održat će se predavanje na temu austrougarskih vojnih fortifikacija u i oko Mostara. Predavanje organizira Manuel Martinović iz udruge Werk, a jedan od predavača bit će austrijski stručnjak za fortifikacije gosp. Volker Pachauer.

Razgovarat će se o fortifikacijama u Mostaru, te vezama sa utvrdama u Stocu, Trebinju i nevesinju, analizirat će se arhitektura, elementi utvrde, istureni bunkeri, zapovjedna mjesta te značaj zaštite i konzerviranja objekata.


Ispod donosimo tekst o predavanju iz Werk-a.

Udruga za zaštitu fortifikacija „Werk“ iz Mostara u suradnji sa „ISt-Bau“ – Institut für Stadt und Baugeschichte, iz Graza- Austrija, poziva Vas na: predavanje o austrougarskim fortifikacijama pod nazivom „Garnizon, Mostobran i Utvrda- Mostar 1878 – 1918“ koje će održati UA Dipl.-ing. Volker Pachauer, predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Grazu- Austrija.

Predavanje će se održati u amfiteatru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u nedjelju 28.05.2017. god. sa početkom u 20:00 sati.

Predviđene teme predavanja na engleskom jeziku koje će biti simultano prevođeno su:

1.       Austro-Hungarian Fortification System – A short Overview

2.       A “fortified region”: Bosnia and Herzegovina and southern Dalmatia

3.       Mostar: Garrison – bridgehead – fortress

4.       Subordinate Stations: Jablanica, Nevesinje and Stolac

5.       The Elements of Fortress Mostar: Battery – Guardhouse – Fort/Werk – Strongholds

6.       Development of the “Fortress Girdle”

7.       Important preserved Fortifications

Udruga za zaštitu fortifikacija “Werk“, osnovana je u Mostaru kao neprofitna udruga koja djeluje na području Hercegovačko-Neretvanske Županije te okuplja članove iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Cilj  je zaštita i proučavanje fortifikacija, kulturne i socijalne povijesti Hercegovine, a posebno Mostara koji je regionalno sjedište Hercegovine.

Priređivanjem izložbi, predavanja, izdavanjem publikacija i drugim aktivnostima Udruga predstavlja javnosti fortifikacije kao kulturnu baštinu koja je vezana za sve epohe. Na taj način posebno želimo upozoriti našu javnost na potrebu zaštite i njegovanja pomenute baštine koja je, zbog nepovoljnih povijesnih okolnosti, bila gotovo posve zapostavljena. Do sada smo fotografirali, istražili i dokumentirali povijesne utvrde oko Mostar i šire, te zatražili od nadležnih da ih zaštite. Također smo stupili u kontakt i uspostavili suradnju sa udrugom OeGF (Udrugom za zaštitu i proučavanje fortifikacija iz Austrije) koja ima sličan plan i program i koja nam je dosta pomogla sa svojim iskustvima i prijedlozima.

Jedan od ciljeva Udruge je zaštita i sanacija preostalih povijesnih objekata koje se nalaze u Mostaru i okolici a  posebice brojnih austrougarskih vojnih utvrda, te njihovo korištenje u kulturne svrhe (npr. za smještaj muzeja, muzeja austrougarskih vojnih fortifikacija, restauratorskih radionica, galerija i dr.). Na taj način Udruga želi doprinijeti predstavljanju i očuvanju građevinske, i kulturne baštine Bosne i Hercegovine i srednjoeuropskih zemalja koje su bile sastavni dio nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Cilj Udruge nipošto nije proučavanje samo vojnog aspekta djelatnosti austrougarske monarhije, već i proučavanje drugih povijesnih epoha, država i djelatnosti: znanstveno-tehničke , kulturne, djelatnosti javnih ustanova i ostaloga što je vezano za Mostar i Hercegovinu.

You must be logged in to post a comment Login