Počelo je: Ljubljanska banka izvršila nekoliko isplata

Ljubljana – Zagreb – Slovenski fond za sukcesiju potvrdio je da je Slovenija počela isplaćivati obveze prema starim deviznim štedišama Ljubljanske banke Zagreb.

Hrvatskim štedišama stiglo nekoliko isplata

ljubljanska_bankaRiječ je o prvom paketu isplata u kojemu će se od 3. do 14. ovog mjeseca isplatiti 685.000 eura i tako podmiriti 39 štediša, prenosi Hina pisanje Slovenske tiskovne agencije STA.

230.000 NASLJEDNIKA DOBIT ĆE 385 MILIJUNA EURA

Oni su među prvima predali zahtjeve i nisu se žalili na informativni (kamatni) izračun štednje koji im je poslala banka krajem prošle i početkom ove godine, te su tako njihova rješenja o isplati postala pravomoćna.

Svi koji će biti isplaćeni u prvom paketu su stari devizni štediše nekadšnje Ljubljanske banke Zagreb ili njihovi pravni nasljednici, a očekuje se da će povrat štedinjama u BiH zbog nesređene dokumentacije teći sporije.

Slovenija procjenjuje da će za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu iz 2014. po kojoj je dužna vratiti staru deviznu štednju štedišama Lubljanske banke u Hrvatskoj i BiH – trebati oko 385 milijuna eura. Drži se da je štednja ili njihovih pravnih nasljednika koji će tražiti povrat sredstava oko 230.000.

Zahtjevi za povrat mogu se do kraja 2017. podnositi slovenskom fondu za sukcesiju.

ilustracija by LuStRaCiJa 2016

You must be logged in to post a comment Login