Mostar poslije nas više neće biti isti

KAWASAKI 3P za Mostar Summer Fest: Dolazimo ‘nabrijani’ na svirku. Mostar poslije nas više neće biti isti…

 

Žestoka ekipa s kojom nikad ne znate na čemu ste, ni na čemu su oni. Tomfa maestralno puca besmislene parole koje opet imaju više smisla nego ijedan ‘suvisao’ politički govor, dok u pozadini kvartovska ekipa trešti ska, punk, stoner, funk, dub nabrijanu mješavinu distorzije, eksplozivnosti i života na rubu sukoba sa svima. Kawasakijevci zvuče moćno i neuništivo, toliko zabavno i opasno u isti mah da su naprosto najmahnitija koncertna atrakcija koja se konzumira na vlastitu odgovornost. Bez dileme, Kawasaki 3P je bend koji se iščekuje s velikim ‘I’ na ovogodišnjem Mostar Summer Festu. Tko ih preživi, pričat će.

Razgovarao: Milenko Margeta

 

Tomfa, na čemu ste?

Na posebnoj mješavini soli, rijetkih trava i nitro-sulfata. Ima tu još nekih sastojaka, ali kada bih ti ih otkrio izgubio bih moć govora. Takav sam barem ugovor potpisao s izdavačkom kućom.

 

Lani ste po mnogima, a to je i moje mišljenje, imali album godine u regiji, a ja bih dodao i album karijere. U kojoj je mjeri album ispunio bendovska očekivanja?

kawasaki_3p_helmets

Hvala. Izgleda da ti se sviđa i to mi je drago. Međutim, nikad nisam pomislio niti rekao ‘to je to, ovaj album je najbolji’ ili slično. Svaki album je nastao kao najbolje što se imalo dati u toj situaciji i tako to gledam. Kada smo radili ‘Goli zbog pasa’ to je bilo nešto najbolje što smo mogli dati u tim trenucima, u tim okolnostima i toj atmosferi. ‘Bugari’ su nastali u drugačijim uvjetima, prvi album u nekim petim okolnostima. Dajemo najbolje što možemo i svaki je album drugačiji. Nekom bolji, nekom lošiji. Ipak, ono što je neosporno, ‘Goli’ su najbolji i produkcijski i tehnički.

mostar_summer_fest_2016

Zajebancija, ulica, punk… i onda uglazbite novinski tekst crne kronike.

‘Sjekirom u glavu’ je stvar koja je nastala još 1994., dakle na samom početku karijere benda. Tada nam je taj tekst iz crne kronike bio fascinantan jer je vrlo zorno predočavao sve elemente zločina i ljudske gluposti. Nažalost, danas takvih tekstova ima u svim novimama i to čak i na naslovnicama. Sve je postalo žutilo i ovakve ljudske tragedije prodaju novine. Iako je nastala prije dvadeset godina tu pjesmu nismo nikada službeno objavili pa smo odlučili da mora biti na ovom albumu.

Svakog je dana sve više i više ljetnih glazbenih festivala, dok istovremeno mladi sve više slušaju turbo folk. Ne zvuči logično, zar ne?

Meni, nažalost, zvuči logično. Jedino su festivali mjesta gdje možeš dovesti i platiti jake i poznate rock izvođače. S druge strane, svaki vikend u bilo kojem turbo folk klubu imaš 500 ljudi. Njima ne trebaju festivali, oni su puni svaki tjedan. Hajde zamisli da npr. u Čapljini imaš klub koji svaki vikend dovodi jake rock izvođače. Propao bi nakon mjesec dana. Tako da su nam jedino festivali preostali, po kojima se kao nomadi selimo s mjesta na mjesto, da bi se nekako okupili. Sjebaše nas jednostavno.

Mnogi su se bendovi s vremenom iskomercijalizirali, omekšali. Koja bi lova morala biti u pitanju da pristanete snimiti spot u kojem vozite Audija ili da stojite na uglu ulice, a tamo se u pozadini nazire logo UniCredit banke?

Jebeš lovu! Imali smo dosta takvih ponuda i sve smo ih odbacili. Kada bi to prihvaliti više ne bi bili K3P i izgubili bi sve za nekoliko tisuća eura. Mislim da moraš bili ili glup ili u jako velikoj krizi da na tako nešto pristaneš. Novac se brzo potroši… novac je zlo! (smijeh)

Kako ćete razvaliti Mostar Summer Fest?

Dolazimo ‘nabrijani’ na svirku. Mostar poslije nas više neće biti isti…

Intervju u cijelosti pročitajte na www.mostarsummerfest.com

You must be logged in to post a comment Login