Mostar – Minska polja i makijato (FOTO)

deminiranje_mostar_Hum_2014Mostar – Dvadeset godina nakon zadnjeg rata, u Mostaru je u tijeku razminiranje brda Hum koje se nalazi samo stotinjak metara od naselja.
Iako je lokacija brda Hum, i to sjeverna strana, već bila čišćena od minskih naprava, trenutno na terenu radi nekoliko deminerskih ekipa Oružanih snaga BiH.

SMIRENI DEMINERI

deminiranje_mostar_Hum_2014_deminerRadi se o teškom, i na dijelovima nepristupačnom terenu, od naselja Panjevina pa skoro sve do podno križa na brdu Hum. Trenuto je markiran teren površine 200×100 metara, na koji je Jugoslavenka narodna armija 1991. godine posijala mine da bi obranila bunker na Humu.
Kako nam je rekao jedan od deminera, teren i danas sadrži eksplozivna sredstva iz svih ratova vođenih na ovim prostorima. Veliki problem je što pojedinci uklanjaju davno postavljene oznake/table koje su upozoravale na opasnost od mina.
Našli su neeksplodirane granate, rasprskavajuće mine, a fotoreporter je snimio čak i ‘konjsku’ minu koja se koristila za vrijeme Austro-ugarske vladavine. Ta četverokraka bodlja služila je za onesposobljavanje i usporavanje djelovanja pješadije i konjice.

deminiranje_mostar_Hum_2014_dzipSama nazočnost deminera u vašem društvu, čini vas nevjerojatno smirenim. Činjenica da rade 100% opasan i human posao, napravi ih nekako nadljudima.
BiH svakodnevnica, samo 1 minutu vožnje autom prema centru, na ugodnom sunčanom danu Mostarci ispijaju makijato. Tamo na padinama Huma, visoko skoncentrirani demineri među kojima i jedna žena, čiste BiH od opasnosti.
foto enter.ba media
tekst ŽM pixmos

You must be logged in to post a comment Login