Aluminij Mostar: 2 verzije dubioze

Devedesetih Aluminij se spašavao pod granatama, radnici riskirajući živote činili su sve da Aluminij ne propadne zauvijek. Dolazi poslije vrijeme gdje se Aluminij vraća na svjetsko tržite proizvodnje aluminija. Dugodišnje natezanje izmedju menadžmenta Aluminija i Vlade federacije sada dolazi u završnu fazu. Problem skupe električne energije i globalna kriza, proizvode ogromne gubitke čak na dnevnoj bazi. Evo i dopisa (prepiske) izmedju Udruge proizvođača i prerađivača aluminija i predsjednika Vlade FBiH.

Udruga proizvođača i prerađivača aluminija (UPPA)

Poštovani, obraćam Vam se u ime Udruge PPA, koja broji deset članica na prostoru obadva entiteta u BiH, a riječ je o tvornicama koje zajedno imaju 2000 zaposlenih djelatnika, s čak 3000 kooperanata u zemlji i njih 1500 izvan BiH, a što čini neviđenu vojsku radnika i članova njihovih obitelji. Ovih deset tvornica u FBiH i u RS-u godišnje prerade više od 200 tisuća tona aluminija, ostvare ukupan prihod viši od milijardu maraka, izvezu oko 700 milijuna maraka i plate 50 milijuna maraka poreza državi.

UPPA: PRIJETI PROPAST JEDINOG PROIZVOĐAČA ALUMINIJA U BiH

Gospodo, ako ni zbog čega drugoga, zbog ovih ste nas brojki dužni čuti i poslušati, a javnost ima pravo točno znati što to Aluminiju, a preko Aluminija kao jedinoga proizvođača ovoga metala u BiH, i svima nama prijeti!

Osjećam intelektualnim poniženjem isticati kako bi krah Aluminija stvorio novih tisuće nezaposlenih, doveo do gladi, nestašice i nemira nesagledivih razmjera – to su Vam više nego jasno i poručili Aluminijevi sindikalisti, kojima dajemo punu javnu potporu.

Kao članovima užih rukovodstava članica Udruge PPA dužnost nam je upoznati Vas s činjenicom da bi propast Hercegovačkoga diva zaustavila nova ulaganja u sektor proizvodnje i prerade aluminija u BiH pa i šire, dovela bi do potresa malih i velikih kooperanata, do destabilizacije željezničkoga i cestovnoga prijevoza, ugrožavanja Luke Ploče, pada prihoda po osnovu poreza i drugih doprinosa, ukratko – do stvaranja novih žarišta u ionako kaotičnomu bosanskohercegovačkom okruženju, u svjetlu i ovih posljednjih događaja.

UPPA: TRAŽIMO JEFTINIJU ELEKTRIČNU ENERGIJU

Ovim putom apeliramo izravno na Vas, ali i na sve ostale mjerodavne ustanove – na sve članove Vlade FBiH, u prvomu redu na resorno ministarstvo, na Gospodarsku komoru i na Vanjskotrgovinsku komoru, na sve tri elektroprivredne kuće u zemlji, na Ferk, na vlast i na oporbu, na strane dužnosnike, poglavito na veleposlanike zemalja čiji su državljani vlasnicima golemih udjela u metaloprerađivačkim tvrtkama u ovoj zemlji, ali i čije nam tvrtke dobavljaju sirovine i kupuju naše gotove proizvode – apeliramo na žurno i precizno iznalaženje načina za obećano i potpisano subvencioniranje cijene električne energije, strujnoga prijenosa, visine carina i poreza, a sve kako bismo spasili ukupnu bh. industriju.

Shvatite već jednom, otvorite oči – reakcijom ništa ne darujete niti gubite – reakcijom osiguravate opstanak i razvijanje industrije, sutrašnjicu, nova radna mjesta i rast konkurentnosti ove jadne i raslojene države koja, kako stvari stoje, sada udara i na ono jedino što ju drži na životu, a to je rad i proizvodnja. Uvjerite nas da stvari stoje drukčije. Uvjerite nas odmah!!!

—————————————

Nikšić o Aluminiju: Dok su se uzimale pare, svi su šutjeli

“Drago mi je da ste se baš u ovom trenutku sjetili da postoji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i druge institucije Federacije BiH, koje su duže od deceniju pokušale doći do tačnih informacija u vezi sa stanjem u Aluminiju d.d. Mostar. To smo uspjeli tek nedavno i nakon što smo vidjeli o čemu se radi, sasvim mi je jasno zašto se to toliko vremena nije dozvoljavalo.

NIKŠIĆ: GUBITAK 163.5 MILIJUNA KM, OBVEZE 221 MILIJUN KM

Dakle, stanje u Aluminiju d.d. Mostar je sljedeće. Akumulirani gubitak iznosi 163,5 miliona KM dok obaveze na dan 31. 12. 2013. godine iznose 221 milion maraka. Rezultat je ovo, osim objektivnih razloga vezanih za cijene metala i struje, prije svega štetnih ugovora koje su sklapali i dogovarali svi oni koji duže od deceniju nisu dozvolili legalnim organima Federacije BiH da naprave bilo kakav uvid u poslovanje ove kompanije. Ne sjećam se da ste tada iznijeli bilo kakav javni stav u vezi sa takvim poslovanjem.

Podsjećam Vas da je 2008. godina u Aluminiju d.d. Mostar završena sa ostvarenom dobiti od 14 miliona KM. Dakle u proteklih pet godina, u kojima Vlada i njeni predstavnici nisu imali nikakvog uvida i utjecaja na poslovanje, rezultat je gubitak od 163,5 miliona KM. Postavlja se pitanje zašto ne tražite krivca za stanje u Aluminiju d.d. na drugoj strani? Da se novac u ovom periodu nije bacao prema raznim dobavljačima te robama i uslugama koliki bi dug bio i da li bi ga uopšte bilo?

NIKŠIĆ: NEKAD 100, DANAS 30?

Kako se, primjerice, moglo desiti da pojedini dobavljači godinama fakturiraju svoje usluge u cca iznosu 100 KM po jedinici mjere, a danas iste usluge ili robe prodaju za cca 30 KM po jedinici mjere. Naravno, sve te poteze su mogli vući i prethodnici ove uprave i danas stanje ne bi bilo ni blizu ovoga. Ako tu dodamo da su u vremenu “blagostanja” kupovani i dijeljeni stanovi zaslužnima, ako su se kupovale skupocjene umjetnine te besramno vrijedni pokloni za partnere (na poklone utrošeno preko milion KM), ako su kupovani stanovi po euro metropolama i u sumnjivim zamjenama davani zaslužnima. Ako su isplaćivane otpremnine u protuvrijednosti dvogodišnje plaće, iako pravilnici kažu da se isplaćuju tri mjesečne, te niz drugih stvari za koje očekujem da što prije nadležni istražni organi utvrde precizne dijagnoze.

NIKŠIĆ: POKLONI ZA PARTNERE: 1 MILIJUN KM

Dakle, nakon što ste postali svjesni da dubioza koja je napravljena u Aluminiju d.d., a i nova uprava sa svojim potezima na reviziji ugovora, ne omogućava nastavak gomilanja gubitaka Aluminija d.d. te ekstra profita onih koji s njima posluju, sjetili ste se da tražite da dubiozu od 221 milion KM riješi Vlada FBiH i to u svega nekoliko dana.

Nova Uprava Aluminija d.d. Mostar, resorno ministarstvo i sve druge institucije u proteklih mjesec dana pokušavaju pronaći najbolji model kako sačuvati proizvodnju u Aluminiju d.d. Mostar i što je najvažnije očuvati radna mjesta. Rezultat mjera nove uprave do sada je ušteda od cca 30 miliona KM na godišnjem nivou. Nažalost, s obzirom na težinu problema to nije dovoljno, ali pokazuje put kojim treba ići. Pomoć svakoga ko u tome želi učestvovati je dobrodošla, ali stavovi onih koji su šutili dok su se dešavale brojne zloupotrebe, vjerujem da je svima jasno, Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju d.d. i njegovim radnicima za koje se tobože brinete”, kaže se u pismu premijera Federacije Nermina Nikšića.

You must be logged in to post a comment Login