Mostar 1987: Najbolji orkestar u bivšoj državi

Mostar – Dubrovnik – Profesor violine Vilko Jutt i njegov kolega isto profesor Franjo Peternel nisu u tražilicama interneta.
A počemu su interesantni danas, 1987. godine gudački orkestri muzičke škole u Mostaru su te godine bili najbolji u BiH, te takodjer na tadašnjem saveznom natjecanju orkestara Jugoslavije u Dubrovniku.

Učenički orkestar srednje muzičke škole (jedva brojčano skupljen), pod ravnanjem Franje Peternela, u Dubrovniku je bio bolji od beogradskog i zagrebačkog orkestra. Treba istaknuti da je tada Beograd poslao u Dubrovnik najjaču selekciju gudača iz 5 srednjih škola, a zagreb je tada poslao svije 4 srednej glazbene škole. Nije koristilo. Mostar je bio broj 1. Primjera radi, u Mostaru je zafalio učenik na kontrabasu, bez problema dionice je usvojio tadašnji učenik trube, Joško Slišković koji je cijeli program odsvirao na kontrabasu. I violiniste su tražili iz Muzičke škole u Širokom, u Pločama. Franji i Vilki pomagali su puno profesori Paula Pastor, Marko Begić, Vladko Cipra, Živko Ključe, i još mnogi.
Note za orkestar nisu bile u pdf-u niti Sibeliusu, ručno su se prepisivale.

NI KRITIKA NI NOSTALGIJA VEĆ….

Velika je razlika u kvaliteti glazbenog obrazovanja, metodologiji i pristupu, nekad i danas. Taj učenički orkestar iz 1987. godine, daleko je bio bolji, usviraniji, tehnički izvježbaniji i muzikalniji od današnjeg simfonijskog orkestra. Neuporedivo.
Pokušat ćemo doći do audio snimki i fotografija.
IM

You must be logged in to post a comment Login