Iz Sudana na specijalizaciju u Goražde

IMG_9531Poslovna suradnja kompanije Bekto Precise iz Goražda i kompanije Gaidauto iz Suadana

Amir Ćoralić, tehnički direktor kompanije Bekto Precisa razgovorao je sa našom novinarskom ekipom o dolasku deset injžinjera iz Sudana na obuku u Goražde. Sa gospodinom Amirom smo razgovarali o tome kako je raditi za jednu od najuspješnijih bosanskohercegovačkih kompanija.

Za početak nam recite kako je došlo do saradnje između kompanije Bekto Precisa i Giadauto?
IMG_9519Kao što vjerovatno znate, naša kompanija ima prilično dobru mrežu suradnika i zastupnika po Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, koji nas predstavljaju i prodaju naše proizvode i usluge u zemljama spomenutih regiona. Aranžman sa Giadautom iz Sudana rezultat je rada BP i našega predstavnika, gospodina Karara, koji je ovu veliku firmu iz Khartuma doveo u Goražde radi zaključenja poslovne suradnje sa Bekto Precisom. Giadauto je najveća sudanska kompanija koja proizvodi autodijelove i montira vozila za lokalno tržište i tržišta susjednih zemalja. Nakon obilaska naše kompanije i razgovora sa vlasnicima BP, odlučili su da deset svojih inženjera pošalju na obuku u Goražde.

Deset inžinjera ove kompanije je na obuci u Goraždu, o kakvoj je obuci riječ, koliko traje obuka i šta nakon obuke?

Riječ je o specijaliziranoj obuci za konstrukciju alata, izradu alata i programiranja. To su djelovi proizvodnje u kojima je naša kompanija u samom evropskom vrhu, kako u tehnološkom tako i u kadrovskom pogledu. Obuka sudanskih inženjera će trajati tri mjeseca nakon čega se oni vraćaju u matičnu firmu u Sudan. Početkom jeseni slijede novi ugovori i poslovi sa ovom kompanijom koji će naše proizvode plasirati na sudansko tržište a neke od njih ćemo zajednički proizvoditi u njihovim pogonima u Khartumu.

Utisci sudanskih inžinjera, da li su zadovoljni obukom, da li ste Vi zadovoljni sa njima?

Bilo bi bolje da njih pitate. Prema onome što mi znamo iznimno su sretni i zadovoljni. Mi smo također zadovoljni i prijatno iznenađeni nivoom obrazovanosti inženjera i pravo je zadovoljstvo raditi s njima. Onaj ko podučava nekoga može i sam, vrlo često, dosta naučiti od onoga koga podučava. U svakom slučaju mogu kazati da smo veoma ponosni, kao kompanija, što našu pamet izvozimo kao vrhunski proizvod na svjetsko tržište.

Postoji li mogućnost da neki od inžinjera koji su trenutno na obuci ostanu raditi u kompaniji Bekto Precisa?

To nije sastavni dio našega ugovora, mada ni takvu mogućnost nikad ne treba isključiti.
Osim sudanskih inžinjera očekujete li dolazak inžinjera iz drugih zemalja na obuku (neke druge partnerske kompanije)?
Da, naravno. Iz Saudijske Arabije i iz Bjelorusije. Ako ste primijetili mi smo također u sistemu međunarodne razmjene studenata i neki od njih iz Austrije, Francuske, Tunisa i Španije, su već završili edukaciju kod nas i vratili se završetku studija u njihovim zemljama. Jedna grupa inženjera iz Bjelorusije je također završila trening u našoj kompaniji i sada su u Gomelu u Agrokomplektu, s kojim imamo JV ugovor o proizvodnji i prodaji naših proizvoda u zemljama Carinske Unije – (Rusija, Kazahstan, Bjelorusija).

Bekto Precisa važi za jednu od najuspješnijih bosanskohercegovačkih kompanija, recite nam kako je raditi u jednoj takvoj kompaniji?

Uvijek je lijepo biti dio uspjeha i ja se upravo tako i osjećam. Sa velikim zadovoljstvom i ljubavlju radim svoj posao i svakodnevno se borimo sa izazovima. Uspjeh je motivirajući bez obzira kolike su teškoće koje vas na putu uspjeha sputavaju.

piše SD,  Enter.ba Media c 2015

You must be logged in to post a comment Login