Island uskoro zabranjuje obrezivanje djece u nemedicinske svrhe

Island bi mogao postati prva zemlja koja bi zabranila obrezivanje muškaraca.

 

PRAVA DJECE

Island bi mogao postati prva zemlja u Europi koja bi zabranila obrezivanje muškaraca i potaknula kritike vjerskih skupina o ritualima koji se prakticiraju i u judaizmu i islamu. Zakoni o kojima raspravlja Islandski parlament nametat će šestogodišnju zatvorsku kaznu svakome tko “ukloni dio ili sve (spolnih) organa (djeteta)” iz nemedicinskih razloga. David Lane iz Fairfaxa u Kaliforniji prosvjeduje oko obrezanja izvan medicinske klinike u San Franciscu u srpnju 2011. AP “To je napad na slobodu vjeroispovijesti”, izjavio je u ponedjeljak Ahmad Seddeek, egipatski imam iz Islamskog kulturnog centra Islanda. Silja Dögg Gunnarsdóttir, zastupnica iz desne stranke Progresivne stranke, izjavila je kako je predložila mjeru nakon što je ostvario zabranu zemlje na mučenje ženskih genitalija, nije imala ekvivalent za sprječavanje obrezivanja muškaraca. Island je zabranio mučenje ženskih genitalija 2005. godine, u skladu s drugim državama, kako bi spriječio postupke koji namjerno mijenjaju ili ozljedu ženskih genitalnih organa zbog ne-medicinskih razloga. “Riječ je o pravima djeteta, a ne o slobodi vjerovanja”, rekla je kada je uvela zakon početkom veljače. “Svatko ima pravo vjerovati u ono što žele, ali prava djece dolaze iznad prava da vjeruju”. Oko 336.000 ljudi živi na Islandu, uključujući 250 Židova i 1.500 muslimana, prema statistikama Vlade i Seddeeq. Ova nordijska otočna zemlja poznata je po progresivnom zakonodavstvu o ravnopravnosti spolova. Prošlog mjeseca, vlada je napravila nezakonitima da tvrtke plaćaju žene manje od muškaraca – prvi na svijetu.

Sada je ilegalno platiti muškarce više od žena na Islandu Vjerski obred obrezivanja muškaraca, ili uklanjanje kožice iz penisa, obično se javlja kratko nakon rođenja, tijekom djetinjstva ili oko puberteta kao obred prolaza.

I ŽIDOVI I MUSLIMANI

Židovi i muslimani obično obrezuju svoje sinove kako bi potvrdili ili označili svoj odnos s Bogom. Iako je praksa često povezana sa judaizmom, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije iz 2007. godine kaže da su muslimani najveća vjerska skupina koja obavlja mušku obrezanost. Procjenjuje se da je oko 30% svih muškaraca globalno obrezano, a oko dvije trećine njih su muslimani, priopćila je organizacija.

U Sjedinjenim Državama, 98% židovskih muškaraca obrezuje se, prema svjetskoj agenciji. Organizacija je također rekla da postoje znatni dokazi da muškarac obrezuje štiti od bolesti kao što su infekcije mokraćnog sustava, sifilis, invazivni rak penisa i HIV. Na Islandu, nacrt zakona Gunnarsdóttir ima političku podršku u parlamentu i popularnu potporu. Ali vjerski vođe diljem Europe zabrinuti su da težnja Islanda na zaštiti djece gazi na vjerskim praksama i može iznositi antisemitizam i islamofobiju. “Zaštita zdravlja djece je legitiman cilj svakog društva, ali u ovom slučaju (koristi se) bez ikakve znanstvene osnove, da se stigmatiziraju određene vjerske zajednice”, rekao je kardinal Reinhard Marx, predsjednik crkve u Bruxellesu Europska Unija. Milah UK, britanska grupa koja štiti pravo židovske zajednice obavlja vjersku obrezanost, rekla je: “Za zemlju poput Islanda, koja se smatra liberalnom demokracijom, zabraniti ga i tako održati održivi židovski život u zemlji je iznimno opasno” Seddeeq je istaknuo da se islandski roditelji ne obrezuju, a on nije svjestan ni jednog medicinskog stručnjaka u zemlji osposobljenoj za obavljanje postupka.

You must be logged in to post a comment Login