Hrvati u BiH i Euro izbori 2019

Hrvati koji imaju hrvatsko državljanstvo a nalaze se u BiH mogu uz prethodnu registraciju izaći na izbore za Euro parlament koji će biti održani 25. svibnja 2019. godine.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve je srijeda 15. svibnja 2019. godine.

Državljani RH koji će na dan izbora biti u BiH trebaju se registrirati do 15.05.2019. godine.

U Bosni i Hercegovini u tijeku je postupak prethodne registracije birača, hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a na dan izbora za Europski parlament bit će u Bosni i Hercegovini.

Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu zamolili su te birače da se registriraju do 15. svibnja, a bit će otvoreno 40 glasačkih mjesta.

Sljedeći izbori za Europski parlament biti će održani između 23. i 26. svibnja 2019. godine, a to su 9. parlamentarni izbori od prvih izravnih izbora 1979. godine. Ukupno 751 zastupnika u Europskom parlamentu (MEP) trenutno predstavljaju više od 512 milijuna ljudi iz 28 država članica.

U veljači 2018. Europski parlament glasovao je za smanjenje broja zastupnika u Europskom parlamentu sa 751 na 705 ako se Ujedinjeno Kraljevstvo povuče iz Europske unije 29. ožujka 2019. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo sada mora sudjelovati zajedno s drugim državama članicama EU-a nakon produljenja procesa iz članka 50.

Enter.ba

Wiki

You must be logged in to post a comment Login