HDZ 1990: Institucionalizirati Hrvatski narodni sabor

raguz_hdz1990Predsjedništvo HDZ1990 je u Mostaru održalo svoju 9. sjednicu. Razmatrana su pitanja vezana uz amandmane na Ustav BiH i koji će biti razmatrani na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Predsjedništvo podržava usvajanje amandmana koje su zajednički upućeni u proceduru od strane HDZ1990 i HDZBiH, dok ostali amandmani ne odražavaju interese hrvatskog naroda. U slučaju da dođe do pokušaja usvajanja neprihvatljivih rješenja, potrebno je pozvati se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedništvo je također razmatralo inicijativu za promjenu Ustava FBiH. Federacija BiH od Washingtona do danas je na meti raznih reformskih zahvata koji su imali za cilj degradirati temeljnu ideju na kojoj je nastala. To je ideja mira, povjerenja, jednakopravnosti naroda i građana i izgradnje države BiH.

Predložene preporuke za promjenu Ustava FBiH, urađene od strane ekspertne skupine ne predviđaju suštinski promjenu ustroja FBiH niti osigurava institucionalnu niti stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda niti federalnih jedinica u FBiH.

Kada je u pitanju odnos HDZ1990 prema Hrvatskom narodnom saboru, Predsjedništvo HDZ1990 je zadužilo radnu skupinu da kontaktira stranke članice HNS-a i upozna ih sa prijedlogom reforme HNS-a. Inicijalna pozicija se ogleda u stajalištima Programske deklaracije HDZ1990 te otvaranja HNS prema ostalim subjektima. Potrebno je provesti institucionalizaciju HNS-a i izraditi Deklaraciju o hrvatskom nacionalnom konsenzusu.

 

Potrebno je paralelno otvoriti pitanja oko reforme HNS-a kao i oko moguće varijante zajedničkog nastupa na predstojećim izborima što će ovisiti o dinamici i stupnju dogovorenih rješenja. Predsjedništvo je uputilo prijedlog da se zakazana sjednica Glavnog vijeća odgodi za naredni tjedan.

Kada je u pitanju aktualno stanje u FBiH, Predsjedništvo je još jednom konstatiralo kako osobe bez izbornog legitimiteta i bez političke odgovornosti, nisu pouzdan politički partneri, te da se u budućnosti vlast može formirati isključivo od legitimnih političkih partnera. HDZ 1990 teži uspostavi institucija izvršne vlasti u skladu sa Ustavom i zakonima sukladno izbornoj volji svakoga naroda.

hdz1990.org

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply