Godišnjica Dobrovoljačke ulice u Sarajevu

Sarajevo – Nekoliko je verzija istine događaja koji su odredili tok pa i početak rata u Sarajevu. Do tada najjači grad ‘jugoslavenskog bratstva i jedinstva’ preko noći se povampirio, ona priča da se nikada nije gledalo ko se kako zove i koje je nacionalnosti – pala je u vodu.

Sarajevska teritorijalna obrana okružila je kasarne ‘JNA’, jugoslavenski vojnici i komandiri trebali su napustiti kasarne i ostaviti naoružanje, na što je sarajevska bošnjačko muslimanska teritorijalna obrana zabranila prolaz konvoju, te se dogodio oružani sukob u kojemu je poginulo 6 pripadnika ‘JNA’.

Isti dan prvi čovjek bh Muslimana-Bošnjaka Alija Izetbegović zarobljen je na sarajevskom aerodromu od strane JNA generalana Milana Kukanjca.

SARAJEVO – 3 isitne, 3 povijesti, 3 podjele

I danas 24 godina kasnije nekad zaraćene strane u Bosni i Hercegovini i dalje guraju činjenice pod tepih, uz ožiljke i grčeve nastradalih, te onih koji su dali svoje živote na bilo kojoj prvoj liniji fronte.

NEDEFINIRANO POLITIČKO PITANJE VELIKI PROBLEM ZA BiH

Tri naroda, 2 entiteta, obespravljeni ostali narodi (slučaj Sejdića i Fincija), protjerivanja i nemogućnosti povratka na staro ognjište, i danas 2016. godine veliki su problemi.

POVIJEST SE PONAVLJA

Samo par ulica dalje od Dobrovoljčake, godine 1914. Gavrilo Princip upucao je austougraskog prijetolonasljednika Franza Ferdinanda i tada je započeo 1. svjetski rat.

 

You must be logged in to post a comment Login