Fra Didak: 100 godina od spašavanja 12270 BH djece

Mostar – Zagreb -Predsjednica Republike Hrvatske primila je 22.03.2016. izaslanstvo Organizacijskog odbora za obilježavanje 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ovom će se akcijom u 2017. godini obilježiti akcija Središnjeg zemaljskog odbora za zaštitu obitelji mobiliziranih i u ratu poginulih vojnika u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji na čelu s dr. Josipom Šilovićem, u spašavanju od gladi djece svih nacionalnosti i vjeroispovijesti iz Istre, Dalmacije te Bosne i Hercegovine.

rh_kolinda_fra_sakota_fra_didak_100_godina

Predsjednica s izaslanstvom Organizacijskog odbora za obilježavanje 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i BiH

Posebnu ulogu u tome je imao fra Didak Buntić, tadašnji ravnatelj gimnazije u Širokom Brijegu koji je zamolio dr. Šilovića da u tu akciju, osim djece iz Istre i Dalmacije, uključi i mnogobrojnu gladnu djecu svih nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine.

 

Akcijom koja je završila 1918. godine spašeno je 20.000 djece, od toga 12.270 iz Bosne i Hercegovine.

 

Predsjednica Republike iskazala je punu potporu obilježavanju ove plemenite inicijative, sa željom da se djelo fra Didaka Buntića, koji je snažno podupirao obrazovanje djece i inzistirao na uključivanju djevojčica u sustav opismenjavanja, ne zaborave kao ni druge osobe zaslužne za ovu akciju.

 

Sastanku su prisustvovali Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, prof.dr.sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, fra Marinko Šakota, župnik Župe Svetog Jakova Apostola, Međugorje, fra Iko Skoko, profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru, Mario Vasilj, glavni urednik časopisa „Glasnik mira“, Međugorje i književnik Miro Gavran.

22. ožujka 2016.
Zagreb

vrelo predsjednica.hr

You must be logged in to post a comment Login