Fokus konferencija

Focus Sarajevo Smiljan Vidic

Sarajevo – U kongresnom centru Hotela Hollywood održana je konferencija FOCUS pod motom „Bliže ljudima“ koja je okupila brojne eksperte zaposlene u odnosima s javnošću, javnoj upravi i javnim tvrtkama i sve one koji smatraju kako je komunikacija temelj razvoja društva kroz transparentnu, pravovremenu i efikasnu razmjenu informacija te prilika za stvaranje novih vrijednosti i radnih mjesta.
S ciljem postizanja zajedničkog napretka i poticanja pozitivnih promjena kroz adekvatnu i
profesionalnu komunikaciju predstavnika javnih službi s građanima konferencija je obuhvatila brojne aktualne praktične primjere o najnovijim trendovima u komunikaciji unutar javnog sektora, izazovima s kojima se javni službenici susreću te savjetima kako unaprijediti komunikaciju na svim razinama.
Međunarodna konferencija Focus predstavlja platformu za povezivanje, razmjenu znanja i iskustva te definiranje smjernica novih komunikacijskih procesa.
Svečano otvaranje konferencije započelo je pozdravim riječima organizatora. Nadalje, u uvodnim
izlaganjima predavači su se dotaknuti tema strateškog komuniciranja unutar jave uprave, važnosti
transformacije komunikacije tog sektora, odnosa s javnošću u lokalnoj zajednici te inovativnih oblika komunikacije.
Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić u svome izlaganju se osvrnuo na komunikaciju s građanima u Jedinici lokalne samouprave. Cilj svih aktivnosti Općine Čapljina je stalni rad na poboljšanju svih procesa čiji je neizostavni dio komunikacija i odnosi s javnostima, koji su u službi poboljšanja gospodarske situacije kroz kreiranje povoljnog poslovnog okruženja, unaprjeđenje konkurentnosti turističke ponude, poljoprivredne proizvodnje i života naših građanki i građana, istaknuo je načelnik Vidić.
U panel diskusiji pod nazivom „Strateški izazovi komunikacija u javnoj upravi“ stručnjaci zaposleni u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije te Hrvatske raspravljali su o komunikacijskim preprekama s kojima se susreću unutar svoje struke i djelovanja.
Stručnjaci su svoja iskustva podijeliti kroz teme važnosti transparentnosti, pogleda na lidere
budućnosti, poboljšanja imidža u javnom sektoru, komunikacije putem društvenih medija, korištenja alata novih medija te načina na koji odnosi s javnošću mogu promijeniti javnu upravu.
Ono što smo mogli primijetiti iz gotovo svih govora i komentara na konferenciji je kako je jedan od najvećih izazova za komunikatore u javnom sektoru nedostatak razumijevanja za njihov doprinos uspješnoj javnoj administraciji. Upravo iz ovih razloga, na inicijativu Danijela Koletića, šef Kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Admir Katica najavio je osnivanje udruženja komunikatora u javnom sektoru u BiH. Katica i Koletić su potvrdili da je udruženje već u procesu registracije te da se radi na usklađivanju statuta novog udruženja. Osnovni cilj udruženja bit će bolje pozicioniranje struke kroz edukacije, zajedničko djelovanje i promicanje osnovnih vrijednosti
komunikacije s javnostima.
Doprinos međunarodnom karakteru konferencije pružila su predavanja dvojice istaknutih
komunikacijskih stručnjaka; Alessandra Butticea, koji gotovo 30 godina obnaša rukovodeće dužnosti u području komunikacija na najvišim razinama Europske unije, te Simon Jones, direktor Westco Communications i predsjednik Odjela za komunikaciju lokalne uprave Velike Britanije. „Pod motom „bliže ljudima“, Focus okuplja predstavnike javnog i privatnog sektora kako bi putem  jednostavne i transparentne komunikacije započeli ostvarivati ciljeve zajedničkog napretka.

Kako kaže sam organizator na svom web-u, cilj ove konferencije okupljanje je i povezivanje pojedinaca zaposlenih u javnoj administraciji i javnim tvrtkama te onih koji se bave odnosima s javnošću kako bi razgovarali o strategijama, taktikama i komunikacijskim procesima.

 

 

Focus conference Sarajevo

 

You must be logged in to post a comment Login