Dolaze elektronske zdravstvene iskaznice

Mostar – Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K, u ponedjeljak 1.04.2019. godine, započeti će sa zaprimanjem zahtjeva za izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica.
Zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice moći će podnijeti svaki osiguranik u jednom od područnih ureda Zavoda u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozor/Rami, Stocu, Neumu, Ravnom, Čapljini i Čitluku.

Koliko košta?

Po dolasku u područni ureda Zavoda osiguranik će popuniti zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice i platiti naknadu od 1 KM za izdavanje iste. Elektronska zdravstvene iskaznica biti će izrađena u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.
Izrađenu elektronsku zdravstvenu iskaznicu osiguranik će moći preuzeti u istom područnom uredu u kojemu je i podnio zahtjev za izdavanje, a prilikom preuzimanja iste osiguranik je dužan donijeti papirnatu zdravstvenu iskaznicu koju već posjeduje radi poništenja.Elektronska zdravstvena iskaznica, pored općih podataka osiguranika, sadrži i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i status zdravstvenog osiguranja.Drugim riječima, elektronskom zdravstvenom iskaznicom osiguranici dobivaju i elektronske premije osiguranja (markice) i elektronsku ovjeru zdravstvene iskaznice koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere po kojemu su osiguranici trebali doći u područni ured Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu iskaznicu i temeljem iste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda.
Elektronska zdravstvena iskaznica u potpunosti mijenja dosadašnju papirnatu zdravstvenu iskaznicu i osiguranici će istu moći nesmetano koristiti u svim zdravstvenim ustanovama (domovi zdravlja i bolnice), ljekarnama i ortopedskim kućama u HNŽ/K s kojima Zavod ima ugovorne odnose.
Elektronska zdravstvena iskaznica nije obveza ali je pogodnost za osiguranike i nije definiran rok u kojemu osiguranici trebaju papirnate zdravstvene iskaznice zamijeniti elektronskim.
Osiguranici koji odluče nastaviti koristiti papirnate zdravstvene iskaznice i dalje su u obvezi fizički dolaziti u područne urede Zavoda poradi ovjere iste.

You must be logged in to post a comment Login